zaterdag 29 oktober 2011

Chocolade-Caramel-Pecan-Kokos-Plaatkoek

Dit is het soort koek waarvoor je stiekem terug naar de ijskast gaat om nog een stukje te nemen…
Een koekjesbodem bedekt met kokos, chocoladestukjes, pecannoten en caramel en daar bovenop nog een chocoladelaag… onweerstaanbaar!
Het recept komt (iets aangepast) uit  Eenvoudig heerlijk koken van Ron Kalenuik en de titel van het recept is eigenlijk ‘Schildpaddencarrés”. Waar die titel vandaan komt weet ik niet, maar het resultaat van dit recept is in elk geval echt de moeite, ik ga deze koek zonder twijfel nog vaak maken.

Ingrediënten (voor een rechthoekige bakvorm van 20 op 30 cm):
100 gr koekjes, verkruimeld (ik gebruikte speculaasjes)
100 gr roomboter, gesmolten
80 gr kokospoeder
200 gr chocolade stukjes
1 blikje gezoete gecondenseerde melk (400 gr)
100 gr pecannoten, in stukjes
200 gr melkchocolade, om de koek mee te bedekken
1 eetlepel boter of olie

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de koekjes in een plastieken zakje, sluit het zakje goed en klop ze met een deegrol tot kruimels (of gebruik de keukenrobot, maar dit is leuker).
Doe de kruimels in een kom. Smelt de boter en meng de boter goed met de koekkruimels.

Bedek de bakvorm met bakpapier.
Bedek de bodem met het koekjesmengsel en druk het goed aan met de achterkant van een lepel.


Strooi de kokos erover.
Strooi dan de chocolade stukjes er gelijkmatig
over.
Bedek dan alles met de gecondenseerde melk.
Strooi daarover de gehakte pecannoten.


Zet de vorm in de voorverwarmde oven, voor ongeveer  30 minuten. De gecondenseerde melk is dan
veranderd in caramel.

Laat afkoelen.

Smelt de melkchocolade au bain marie samen met de eetlepel olie/boter.
Schenk de gesmolten chocolade over de koek en laat afkoelen.
Snij in blokjes en serveer.

donderdag 27 oktober 2011

Kip in saffraan-amandelsaus (Murgh kalia kesari)

Het recept voor deze geurige  Indische kipschotel komt uit De regionale keuken van India van Mridula Baljekar.

Het is een pracht van een kookboek, met veel achtergrondinformatie over de verschillende streken van India en hun culinaire gewoontes.

De recepten zijn duidelijk beschreven en bovendien goed uitvoerbaar, met vindbare ingrediënten. De foto's zijn om bij weg te dromen, ik heb het boek al zo vaak doorbladerd, gewoon om van de mooie foto's te kunnen genieten...



Enkele dagen geleden zocht ik in dit boek een kiprecept dat  zacht van smaak was zodat de kleine mondjes ook mee konden eten. En dit recept voldeed volledig aan mijn verwachtingen, het was romig en vol smaak! Ik had zelfs alle ingrediënten in huis, zonder eerst nog inkopen te moeten gaan doen.  Perfect  om een saaie regenachtige herfstdag wat spannender te maken...

Ingrediënten:

675 gr kipfilet (1 dubbele kippenborst), in blokjes
50 gr blanke amandelen
2 uitgeperste knoflookteentjes
1 eetlepel geraspte gember
1 theelepel komijnpoeder
1,5 theelepel korianderpoeder
0,5 à 1 theelepel chilipoeder (ik gebruikte een klein halfje)
1 grote ajuin, gesnipperd
75 volle witte yoghurt
1 eetlepel maïzena
4 kruidnagels
4  groene kardemompeultjes
1 stukje kaneelstok van ongeveer 2,5 cm
1 eetlepel gesmolten boter
3 dl volle melk
1 klein potje saffraanpoeder
0,5 theelepel garam masala
zout

Werkwijze:

Kook 1,5 dl water en giet het over de amandelen. Laat ze zo 20 minuten staan.

Doe de kip, knoflook, gember, ajuin, komijn, koriander, chilipeper in een stoofpot en meng.
Meng de yoghurt met de maïzena en doe het erbij, meng.
Voeg de kruidnagels, kardemompeultjes en kaneel toe en meng.
Zet de stoofpot op een middelhoog vuur en roer tot het mengsel begint te koken. Zet  het vuur laag, dek af en kook de kip tot ze gaar is (volgens het boek 20 à 25 minuten maar bij mij was dat sneller). Roer af en toe.

Neem het deksel van de pan en zet het vuur hoog.  Laat koken tot het vocht is verdampt en er een dik beslagachtig mengsel ontstaat. Roer geregeld.
Voeg de boter toe en roerbak enkele minuten.

Pureer de amandelen samen met het weekwater met een staafmixer en voeg het toe. Los de saffraan op in de melk en voeg toe.
Voeg zout toe.
Roer en breng het opnieuw aan de kook. Laat 5-6 minuten onafgedekt zachtjes sudderen.
De amandelen zorgen ervoor dat de saus gebonden wordt.

Voeg de garam masala toe, meng goed en neem de pan van het vuur.
Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
Serveer met rijst of met naan.
(Ik at vandaag de overschot met spinaziepuree en dat ging ook heel goed :-) ).

dinsdag 25 oktober 2011

Nieuwe bakvormpjes


Vorig weekend was ik in een mooie kookwinkel in de buurt, op zoek naar een kadootje voor mijn zus haar verjaardag. 

Gelukkig had ik mijn 2 dochtertjes bij me zodat het snel moest gaan en wist ik precies wat ik wou kopen, anders zou ik uren in de winkel hebben kunnen rondlopen en er met een vol karretje buitenkomen...

Dus kocht ik voor mijn zus deze schattige bakvormpjes van Nordic Ware. En voor mezelf ook, zo onweerstaanbaar vond ik ze!



 Ik heb ze al uitgeprobeerd en de cakejes komen er mooi uit. Zijn ze niet geweldig? Mijn dochters vinden alvast van wel, de nijlpaard is om één of andere reden (zijn lieve glimlach misschien) het populairst.

vrijdag 21 oktober 2011

Vijgen-amandeltaart

Dit was echt een superlekkere taart!

Ik gebruikte het recept voor 'Dadel-amandeltaart' uit de Bakbijbel, maar verving de dadels door verse vijgen. De smaak van de vijgen ging zo goed samen met de frangipane, het was om je vingers bij af te likken!

Ingrediënten (goed voor een ronde taartvorm van 30cm):

1 ronde bladerdeeg
5 verse vijgen
2 eieren
150 gr zachte roomboter, op kamertemperatuur
150gr poedersuiker
150 gr gemalen amandelen
1,5 eetlepel bloem
4 eetlepels kweeperengelei (of abrikozenconfituur zoals in het recept)
1 eetlepel water
(optioneel) 1 theelepel oranjebloesemwater (ik liet dit weg)

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de frangipane:
Mix de boter goed met de suiker tot ze romig is.
Voeg één voor één de eieren toe en mix goed.
Voeg de amandelen en de bloem toe en meng goed.

Rol de bladerdeeg uit in een taartvorm.
Prik gaatjes in de bodem met een vork.

Spreid de vulling gelijkmatig uit over de bodem.
Snijd de vijgen in plakjes en verdeel ze over de vulling.

Zet de taart in de oven.
Verlaag na 10 minuten de temperatuur tot 180 graden.
Laat nog ongeveer 20 minuten in de oven staan, tot de taart goudkleurig en gerezen is.

Laat afkoelen op een rooster.

Warm de kweeperengelei op gemengd met een lepel water.
Druk het door een zeef.
Bedek de taart met een borsteltje met de gelei tot ze mooi glanst.

Snij in stukken en serveer.

zondag 16 oktober 2011

Wereldvoedseldag 2011


Enkele dagen geleden werd er in de Belgische foodblogger-community door Nullam Microwaveum het (schitterende) idee naar voren gebracht om vandaag, op Wereldvoedseldag, een bericht hierover te plaatsen op onze blogs.

We zijn door onze blogs allemaal veel met eten en koken bezig, maar we staan te weinig stil dat de overvloed waarin wij leven geen evidentie is voor het grootste deel van de wereld.

Vandaag wil ik met dit bericht hier even de aandacht op vestigen.


Meer info over Wereldvoedseldag 2011 vind je op deze link Wereldvoedseldag 2011.

Het thema dit jaar is de instabiliteit van de voedselprijzen, die de zwaksten eerst treft.

Chocoladefudge met speculaas en spekjes (marshmallows)

Mijn inzending voor het foodblogevent van juni 2012; chocolade is zonder twijfel mijn guilty pleasure!

Deze lekkere en simpele chocoladefudge maakte ik enkele dagen geleden voor mijn verjaardag (hiep hiep hoera voor mezelf!).

Ik vroeg mijn dochtertjes met wat ze graag mijn verjaardag wilden vieren en het antwoord was unaniem; iets met chocolade!

Het recept komt uit de Chocoladebijbel, maar in plaats van noten en rozijnen gebruikte ik speculaas en spekjes. De fudge is zacht en zoet met een intense chocoladesmaak en de speculaas zorgt voor wat crunch, terwijl de spekjes ertussen wat kleur geven. Mijn dochters vonden het onweerstaanbaar!

Ingrediënten:

350 gr donkere chocolade
400 ml zoete gecondenseerde melk
2 handenvol spekjes (marshmallows), in stukjes geknipt
100 gr speculaas, in stukjes
115 gr ongezouten roomboter

Werkwijze:

Bekleed een vorm (ik gebruikte een glazen pyrex schotel van 20cm op 20cm) met plastiekfolie.
Doe de chocolade in stukjes in een kom, samen met de boter en de gecondenseerde melk.
Verwarm dit au bain marie tot de chocolade gesmolten is.
Roer regelmatig en roer het goed door tot het mooi gemengd is.
Haal het van het vuur en voeg de speculaas toe en meng goed.
Voeg dan de spekjes toe.
Meng niet te lang want de spekjes beginnen meteen te smelten.
Giet het mengsel in de kom en strijk het een beetje glad.
Dek af en laat opstijven in de ijskast.

Snij in stukjes en serveer recht uit de ijskast.
Lekker lekker lekker!

vrijdag 14 oktober 2011

Snelle quiche met prei en spek

Toen ik enkele dagen geleden thuiskwam van het werk en de ijskast opendeed voor inspiratie, kwam ik een bladerdeeg en enkele preistengels tegen. Het besluit was snel genomen: quiche!

Dit is mijn noodrecept om heel snel een quiche te maken. Deze quiche vraagt weinig voorbereiding maar het resultaat is echt heel lekker. Perfect voor een koude herfstavond!

Ingrediënten:

1 kant-en-klare ronde bladerdeeg
1 ajuin (die ik uit luiheid wegliet omdat de ajuinen in de garage lagen en ik het niet zag zitten door de regen erheen te lopen)
3 preistengels
150 gr gerookt spek, in stukjes
5 eieren, geklutst
2,5 dl room
100 gr geraspte kaas (ik gebruik emmentaler)
zout en peper naar smaak
olie om de prei in te stoven

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe de bladerdeeg in een quichevorm en bedek hem met bakpapier en bonen.
Bak hem 10 minuutjes blind (dus bedekt met de bonen).
Snij ondertussen de prei in ringen en de ajuin in stukjes en bak de prei en de ajuin  op een zacht vuurtje samen met het spek, tot ze wat zachter zijn.
Haal de bladerdeeg uit de oven en haal het bakpapier met de bonen weg.
Verdeel het prei-spekmengsel over het bladerdeeg.
Verdeel de geraspte kaas over de prei.
Kluts de eieren samen met de room en wat zout en peper.
Giet het eimengsel gelijkmatig over de quiche.
Zet de quiche in de oven voor 30 à 40 minuten, tot hij goudbruin is (bij mij was dat na 30 minuten).
Lekker warm, maar ook lekker koud!

Mijn jongste dochtertje was wel erg teleurgesteld toen die mooie taart niet zoet bleek te zijn....maar at daarna wel enthousiast mee.

maandag 10 oktober 2011

Worteltjes met gember en honing (Carrot Tsimme)

Dit is een recept uit De Joodse Keuken van Claudia Roden. Een simpel recept, maar wel heel lekker. Het maakt heel gewone gekookte worteltjes toch een beetje speciaal.

Dit gerecht wordt traditioneel op Rosh Hashanah, Joods Nieuwjaar, gegeten. De wortelschijfjes symboliseren gouden munten en zouden moeten bijdragen tot een voorspoedig nieuw jaar.

De smaak van de wortel gaat heel goed samen met de honing en de gember. Ik zou volgende keer zelfs nog een tikje meer gember toevoegen, om de smaak nog iets meer te laten uitkomen. Ik ga dit recept zeker nog eens klaarmaken, want ik vond het echt de moeite.

Ingrediënten:

750gr worteltjes, geschrapt en in schijfjes
2 eetlepels vloeibare honing
½ theelepel gemberpoeder
Sap van een halve sinaasappel
Zout
Water
1 eetlepel olie

Werkwijze:

Verhit de olie in een stoofpot.
Voeg de worteltjes toe en roerbak ze eventjes.
Voeg sinaasappelsap, gemberpoeder, zout en honing toe en zoveel water dat de worteltjes net onder staan.
Laat afgedekt en op een zacht vuurtje koken, ongeveer 30 minuten, tot de worteltjes zacht zijn.
Controleer af en toe of er nog genoeg water is.
Neem op het einde het deksel weg en laat de worteltjes nog eventjes koken tot het vocht bijna helemaal verdampt is en de worteltjes een mooie glans hebben.
Serveer warm.



vrijdag 7 oktober 2011

Kruidige bananencake


Ik ben gek op banaan in gebak. Dit recept had ik nog niet uitgeprobeerd, maar toen ik het tegenkwam in het boekje "Desserten" uit de Onweerstaanbaar Lekker-reeks, leek het me meteen heel interessant.

Ik ben heel tevreden met het resultaat. Ten eerste is het een heel makkelijk recept en gebeurt het mengen gewoon met de hand.  Altijd leuk als het zo snel gaat!

Ten tweede ben ik blij met de smaak van de cake: de textuur is zacht en toch vochtig door de banaan en de speculaaskruiden gaan perfect samen met de banaan. Lekker als ontbijt of bij een tas thee!


Ingrediënten:

2 eieren, geklutst
160ml plantaardige en neutraal smakende olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
165gr bruine suiker
1 theelepel vanille-extract
100 gr bloem
50 gr volkorenbloem (ik gebruikte gewoon in totaal 150gr bloem)
2 theelepels speculaaskruiden (of kaneel)
1 theelepel bakpoeder
2 grote overrijpe bananen, geprakt

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een bakvorm in (ik gebruikte een ronde vorm van 24 cm, het recept vermeldt een vorm van 22 cm).
Meng in een kom de eieren met de olie, de bruine suiker en het vanille-extract.
Meng de bloem met de kruiden en het bakpoeder in een andere kom.
Voeg het bloemmengsel bij het oliemengsel en meng snel met een lepel.
Voeg de geprakte banaan toe en meng met een lepel.
Stop met mengen zo snel alles mooi gemengd is.
Giet het mengsel in de bakvorm en zet hem in de oven.
Controleer na ongeveer 30 minuten of hij gaar is, als een prikker er proper uitkomt. Afhankelijk van de oven zou dat ongeveer 30 à 40 minuten moeten duren.
Laat afkoelen op een rooster.

Smakelijk!

dinsdag 4 oktober 2011

Kip op jagerswijze

Een makkelijk stoofpotje vol smaak!

Het recept is gebaseerd op het recept in mijn kookboek "Klassieke stoofschotels" van Anne Wilson en ik maak het regelmatig klaar.

Ingrediënten (voor 4 personen):

1 kip in stukken of 4 kippenpoten
olie om in te braden
200gr gerookte spekblokjes
1 ajuin, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst of in stukjes
1 paprika (een groene volgens het recept, maar ik nam een rode), in stukjes


150 gr champignons
1 wortel, in stukjes
enkele eetlepels bloem
250ml witte wijn
250ml kippenbouillon
1 eetlepel witte wijnazijn
1 blik tomaten in stukjes (of 4 tomaten zonder vel, gehakt)
2 eetlepels tomatenpuree
90gr zwarte olijven (die zitten er bij mij niet in)
peterselie
peper en zout

Werkwijze:

Verhit een braadpan met dikke bodem met een beetje olie erin.
Braad de kippenstukken aan tot ze bruin zijn (eventueel in porties) en neem ze uit de pan.
Verhit opnieuw een beetje olie als de pan te droog is.
Voeg de ajuin en de spekblokjes toe.
Bak de ajuin en de spekblokjes enkele minuten en voeg dan de look, wortel, champignons en paprika toe.
Roerbak enkele minuten.
Voeg dan enkele eetlepels bloem toe en roer goed.
Braad deze 1 minuut mee en roer ondertussen zodat het niet aanbakt.
Voeg wijn, azijn, tomatenstukjes en tomatenpuree toe.
Kook alles enkele minuten tot de saus licht is ingedikt.
Voeg de kippenbouillon toe en roer.
Voeg de kip terug toe.
Dek de pan af en stoof de kip op een laag vuurtje nog op zijn minst 1 uur, tot hij goed gaar is.
Roer de peterselie en de olijven erdoor.

Lekker met pasta, maar ook met aardappelpuree of met rijst.
Dit gerecht is, zoals met veel stoofpotjes, trouwens nog lekkerder de dag nadat het is klaargemaakt!