zaterdag 26 mei 2012

Tarte tatin met peren en kardemom

Dit is een erg makkelijke taart om te maken en perfect om rijpe peren te verwerken. Ik heb ze ondertussen al enkele keren gemaakt en elke keer ben ik blij met het resultaat.

Het recept komt uit "De Bakbijbel".

Als je met kant-en-klaar bladerdeeg werkt, vraagt deze taart heel weinig voorbereiding, maar ze is heel lekker! Je kan ze koud eten, maar ook warm met een bolletje ijs erbij.





Ingrediënten:

1 rol kant-en-klaar bladerdeeg (uit de koeling)
3 rijpe peren, geschild en in schijfjes
100 gr boter
100 gr suiker
een halve theelepel kardemompoeder

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Smelt de boter in een pan die daarna nog in de oven mag (dus niet met een kunststoffen handvat).
(Als je, zoals ikzelf,  zo'n pan niet hebt, dan gebruik je een gewone pan, je kan de inhoud daarna nog overhevelen in een bakvorm, geen paniek!).
Voeg de suiker en kardemom toe en roer even.
Wacht tot de suiker gesmolten is.
Leg de schijfjes peer in de pan en laat onafgedekt 10 minuten sudderen tot de peren zacht zijn.

Rol het bladerdeeg uit.
Als je een pan hebt die niet in de oven mag, doe de inhoud van de pan dan in een vlaaivorm en schik de peren mooi in een circel.
Spreid het deeg uit over de inhoud van de pan.
Stop de randen van het deeg in onder de inhoud van de pan.

Zet de pan/vlaaivorm in de oven en bak 20-30 minuten tot het deeg goudbruin en gaar is.
Haal uit de oven en laat even afkoelen.

Plaats dan een schaal die groter dan de vlaaivorm/pan is erop.
Neem de vlaaivorm/pan samen met de schaal stevig vast, met ovenhandschoenen en draai hem in 1  beweging om, zodat de peren vanboven liggen.

Laat even afkoelen en snijd in stukken.





dinsdag 15 mei 2012

Aardbeien-tiramisu (voor het foodblog-event van Caroline)

Dit is mijn bijdrage aan het foodblog event van mei, met thema aardbeien, georganizeerd door Caroline.

Ik maakte tiramisu met aardbeien. Het recept komt uit het maandelijke Delhaize magazine dat ik elke maand thuis toegestuurd krijg (dank je wel Delhaize!). Ik paste het een beetje aan, rekening houdend met de ingrediënten die ik in huis had. Het resultaat is een lekkere frisse zomerse tiramisu.

Ingrediënten:

500 gr mascarpone
4 eieren, gesplitst
50 gr poedersuiker (ik gebruikte een beetje meer)
500 gr aardbeien
250gr aardbeien om coulis van te maken + 2 eetlepels suiker
1 eetlepel citroensap
2 pakjes lange vingers (ik gebruikte speculaasjes)
100gr witte chocolade (ik gebruikte melkchocolade), geraspt of in kleine stukjes gehakt

Werkwijze:


Maak eerst de coulis (waarin je de koekjes gaat onderdompelen):
Snijd de (250gr) aardbeien in stukjes en breng ze zachtjes aan de kook met een eetlepel citroensap en enkele eetlepels suiker (afhankelijk hoe zoet de aardbeien zijn).  Laat enkele minuten doorkoken tot de aardbeien zacht zijn. Mix met de staafmixer. Zet opzij om af te koelen.

Splits de eieren.
Klop de dooiers met de suiker romig.
Voeg de mascarpone toe en meng goed.
Klop de eiwitten  op tot sneeuw en schep ze voorzichtig onder het mascarponemengsel.

Snijd de (500gr) aardbeien in schijfjes.

Dompel de koekjes in de coulis en schik ze op de bodem van een schaal.
Bedek met de helft van het mascarponemengsel.
Bedek de creme met een laag schijfjes aardbeien.
Schik daarop weer een laag in coulis ondergedompelde koekjes.
Bedek met de andere helft van het mascarponemengsel.

Dek af en laat minstens 6 uur in de koelkast opstijven.
Strooi net voor het serveren geraspte chocolade over de tiramisu.

donderdag 10 mei 2012

Ananas-banaan-kokos-cake (Hummingbirdtaart)

De benaming Hummingbirdtaart, of in het Nederlands, Kolibrietaart, sprak toch wel echt tot mijn verbeelding!

Mijn hoop op een exotische cake werd gelukkig niet teleurgesteld; de combinatie van ananas, banaan en kokos geven deze cake een lekkere exotische smaak.

Het recept komt van deze onuitputtelijke bron van inspiratie....Caroline's blog! Dank je wel Caroline, voor dit heerlijke recept!





Ingrediënten:


- 265 g zelfrijzende bloem
- 200 g lichtbruine suiker
- 55 g walnoten, gehakt (ik gebruikte pecannoten)
- 45 g kokospoeder
- 1 tl natriumbicarbonaat
- 1 tl kaneel
- een blik ananas (ongeveer 400gr), uitgelekt en fijngehakt
- 2 grote rijpe bananen, geprakt
- 2 eieren, geklopt
- 185 ml neutraal smakende olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

Voor het glazuur:
- 150 g poedersuiker, gezeefd
- 1 tl geraspte citroenschil
- enkele eetlepels citroensap

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Vet een ronde vorm (de mijne is 26 cm doorsnede) in en bedek de bodem met bakpapier.

Meng de bloem, suiker, noten,  kokos, natriumcarbonaat en kaneel in een kom.
Meng in een andere kom de eieren met de olie.
Voeg de ananas en de bananen toe aan het eimengsel en meng alles goed.
Meng met een houten lepel de natte ingrediënten door de droge.
Giet het deeg in de vorm.

Bak de taart 35 - 45 minuten in de oven of totdat een prikker er proper uitkomt.

Laat de taart eventjes afkoelen voor je de rand van de springvorm afhaalt. Laat hem dan verder afkoelen op een rooster.

Als de taart is afgekoeld kan je er glazuur op doen:
Meng de poedersuiker met de geraspte citroen en het citroensap. Voeg het citroensap beetje bij beetje toe om te zien hoeveel je juist nodig hebt.

Verdeel het glazuur over de taart en laat opstijven.

zaterdag 5 mei 2012

Chocolade-courgette-brownies

Na de chocolademuffins met rode bietjes, de wortel-amandel-cake en de zoete aardappel-cake nu een nieuw recept met groenten erin verstopt; chocolade brownies met courgette!

Deze brownies zijn lekker smeuïg, en de courgette is niet terug te vinden... Wij vonden ze heel lekker! Bovendien zijn ze snel klaar, want je moet geen chocolade smelten. Het is een kwestie van alle ingrediënten mengen, bakken en... opeten!!!

Het recept komt uit de Foodies Special: Life is Sweet...

Ingrediënten:

150 gr courgette, geraspt
50 gr pure chocolade, in kleine stukjes gehakt
100 gr cashewnoten, in stukjes gehakt (ik gebruikte pijnboompitten)
75 gr boter, gesmolten
50 gr bloem
3 theelepels cacaopoeder
1 theelepel bakpoeder
200 gr bruine suiker
2 eieren
1/2 theelepel vanillearoma


Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Vet een rechthoekige vorm van 20 op 30cm (of een ronde springvorm van 26 cm) in en bedek de bodem met bakpapier.

Was de courgette en rasp hem grof.
Meng samen met de gehakte chocolade en de gehakte noten.

Smelt de boter en laat hem een beetje afkoelen.

Neem een andere kom en meng de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en suiker.
Neem nog een andere kom en mix de eieren tot ze romig zijn.
Voeg er het vanille-aroma en de gesmolten boter aan toe en meng goed.

Voeg het bloemmengsel toe aan het eimengsel en roer het door elkaar met een houten lepel.
Roer daarna de courgette, chocolade en noten er kort doorheen.

Giet het beslag in de vorm en strijk het glad.
Bak het 30  à 35 minuten in de oven (ik liet het er 40 minuten instaan).
Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en daarna verder op een rooster.

Snijd in vierkante stukjes en serveer.