dinsdag 17 juli 2012

Nectarine-roomkaas-schotel

Tijdens het maken van dit dessert bedacht ik me dat ik mijn blog toch beter 'Kluns in de Keuken' had genoemd...

Het ging, zoals gewoonlijk bij mij, de mist in bij het splitsen van de eieren. Hoewel ik zo'n handige eiersplitser heb, waardoor het niet verkeerd zou mogen gaan, mislukt het splitsen toch nog wel regelmatig. Ik klop gewoon iets te enthousiast de eieren in en dan valt er niets meer te splitsen!

Gelukkig had ik uiteindelijk toch nog genoeg gesplitste eieren bijeen en het resultaat van deze taart is echt superlekker. Fris en zomers, een aanrader!

Ik zou volgende keer wel iets meer nectarines gebruiken. Het recept komt uit het tijdschrift Ovenhits Special 5.

Ingrediënten:

boter om in te vetten
4 nectarines
4 eieren
125 gr + 2 eetlepels suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
125 ml room
500 gr volle plattekaas (kwark) of roomkaas (ik gebruikte mascarpone)
75gr griesmeel
2 eetlepels geschaafde amandelen
Poedersuiker om te bestuiven

Werkwijze:

Vet een ovenschotel in of 4 kleine (individuele) ovenschaaltjes.

Verwarm de oven voor op 175 graden (elektrisch) of 150 graden (hetelucht).

Was de nectarines, droog ze af en halveer ze.
Haal de pit eruit en snij ze in schijfjes.
Verdeel ze over de ovenschotel.

Splits (voorzichtig :-)) de eieren.
Klop het eiwit stijf en zet het koud weg.
Klop de eidooiers samen met 125 gr suiker, de vanillesuiker en een snufje zout romig (ongeveer 8 minuten volgens het recept, ik gaf het na 5 minuten al op).

Roer er daarna kort de room, de roomkaas/plattekaas(kwark) en griesmeel door.

Spatel het opgeklopte eiwit er voorzichtig doorheen.

Verdeel de massa over de nectarines en strijk het glad.
Strooi er het amandelschaafsel over en 2 eetlepels suiker.

Bak de nectarineschotel ongeveer 40 minuten tot ze goudbruin en stevig is.

Neem de schaal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Volgens het recept was het de bedoeling om deze schotel warm te serveren, maar het is duizendmaal lekkerder na een nacht in de ijskast!

Smakelijk!





zaterdag 7 juli 2012

De eerste verjaardag van mijn blog!

Gisterenavond besefte ik ineens dat het net 1 jaar geleden was dat ik mijn blog begon.

Toch wel speciaal zo'n eerste verjaardag, die verdient wel een apart berichtje, niet?


Ik vond het bloggen het afgelopen jaar heel erg leuk en doe nog zeker een tijdje verder!


Dank je wel aan al mijn lezers die regelmatig op mijn site een kijkje komen nemen en bedankt voor alle leuke reacties die jullie bij mijn posts achterlaten, ik waardeer jullie steun heel erg!

Groetjes,
Marian

zondag 1 juli 2012

Roemeense moussaka

Na mijn Roemeens kookboek (Bucatele noastre van Horia Varlan) weer boven te hebben gehaald voor de kip met geroosterde auberginesaus, had ik  weer zin om wat Roemeense recepten uit te proberen. 


Vorige week maakte ik deze moussaka. Ik weet niet precies wat het verschil is met Griekse moussaka, maar deze moussaka is in elk geval heel lekker! Wij aten hem met brood en met zure room erbij.





Ingrediënten:

4 aubergines, kapjes eraf en in schijfjes (niet dikker dan 1 cm)
500 gr gemengd gehakt (varken-kalf)
1 grote ajuin, gesnipperd
1 teentje look, gesnipperd
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
100 cl droge witte wijn
100 cl kippenbouillon
3 eieren
2 dl room
geraspte kaas voor bovenop (stond niet in het recept, maar het is wel heel lekker erbij)
peper
zout
1/2 theelepel komijn
1 takje thijm
1 takje rozemarijn
2 eetlepels bloem
enkele eetlepels olie
enkele eetlepels paneermeel

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schik de aubergineschijfjes naast elkaar op met bakpapier beklede bakplaten (ik had in totaal 3 bakplaten nodig)
Zet in de oven tot ze een beetje gebruind zijn en gaar.

Maak ondertussen de saus:
Verwarm de olie in de pan.
Bak de ajuin en de look enkele minuten.
Voeg dan het gehakt toe en bak het tot het rul is. Voeg de komijn toe en roer en laat even meebakken.
Voeg een eetlepel bloem toe.
Laat even meebakken, al roerend.
Voeg de wijn toe en laat even koken.
Voeg dan de bouillon en de tomatenblokjes toe, en de rozemarijn en de thijm.
Voeg ook peper en zout toe naar smaak (ik gebruikte ongeveer 1 kippenbouillonblokje voor het hele mengsel).
Laat afgedekt ongeveer 15 minuten sudderen.
Laat wat afkoelen.

Kluts 2 eieren en meng ze goed met het wat afgekoelde vleesmengsel.

Ondertussen zijn de aubergines klaar.
Neem een ovenschotel en vet die in met olie.
Bedek de bodem met een laagje paneermeel.

Leg een laagje aubergineschijfjes.
Leg daarop de helft van het vleesmengsel.
Leg daarop opnieuw een laag aubergines.
Daarop leg je de andere helft van het vlees.
Dek af met de rest van de aubergines.

Zet 30 minuten in de oven (voorverwarmd op 180 graden).
Meng ondertussen de room met 1 ei en een eetlepel bloem. Meng goed zodat er geen klontertjes overblijven.
Haal na 30 minuten de moussaka uit de oven en schenk het room-ei-mengsel erover.
Strooi er gerapste kaas over en zet nog 20 à 25 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is.

Serveer met brood en met Griekse yoghurt/zure room erbij.