donderdag 25 oktober 2012

Wie gaat graag naar de grootste kookles ooit, onder leiding van 5 sterrenchefs?

Van donderdag 29 november tot zondag 2 december staan vijf grote sterrenchefs, met name Wout Bru, Lionel Rigolet, Bart Desmidt, Peter Goossens en Yves Mattagne, aan het roer van een uitzonderlijke kookles in een enorm atelier dat speciaal voor deze gelegenheid werd ingericht. Tijdens deze vier dagen zullen 1600 deelnemers de kans krijgen om te koken terwijl ze live de handelingen en richtlijnen van de chefs volgen. In anderhalf uur tijd moeten ze een maaltijd en dessert bereiden.

Samen met een metgezel naar keuze volgen de deelnemers de handelingen en richtlijnen van de chef en maken ze in anderhalf uur tijd een maaltijd en een dessert. Ze zullen werken met verse seizoensproducten en worden bijgestaan met de beste tips om ze te bereiden. Ze krijgen ook een inleiding in de oenologie om te leren welke wijn het best bij welk gerecht past. Aan het einde van deze buitengewone les kunnen de deelnemers met veel trots hun creatie ter plaatse proeven maar zullen ze het ook thuis opnieuw kunnen bereiden. Aan de vooravond van de eindejaarsfeesten is het Biggest Cooking Event een uitstekende gelegenheid om aan de hand van haalbare recepten een feestmenu samen te stellen dat bereid zou kunnen zijn door een grote sterrenchef.
Er zijn een heleboel andere verrassingen voorzien tijdens dit evenement dat verrukkelijk en onvergetelijk belooft te worden!

Delhaize laat me 1 x 2 tickets weggeven voor de (Nederlandstalige) kookles van vrijdag 30 november, van 10 tot 15h, bij Tour & Taxis, te Brussel.

Wie graag zo'n kookles meemaakt met een metgezel naar keuze, kan deelnemen door op dit artikel te reageren met het antwoord op volgende vraag:

Hoe heet het groene plantje, vlak naast de flessen olie, hierboven op de foto?

Gelieve je naam (of je bloggerprofielnaam) te vermelden in je reactie.
De wedstrijd loopt tot 22 november middernacht.

De winnaar wordt eerlijk gekozen:
Op 23 november schrijf ik alle namen van degenen die een reactie achterlieten op een briefje en laat ik mijn jongste dochtertje (die 4 is en nog niet kan lezen :-)) met haar onschuldige handje een naam trekken.

De winnaar zal  op 23 november door mij verwittigd worden en zal op de gastenlijst voor deze kookles van 30 november geplaatst worden.

Succes!

UPDATE: Miss Aiesj heeft gewonnen! Gefeliciteerd!

zaterdag 20 oktober 2012

Chocolade ganache-cakejes

Deze cakejes zijn heel moeilijk te weerstaan als je van chocolade houdt. En (ik zal het maar toegeven) ik ben stapelgek op chocolade, dus ik was erg in mijn nopjes met deze bakseltjes!

Een zacht chocoladecakeje met een smeuïge vulling van chocoladeganache en een bovenlaag met diezelfde verrukkelijke chocolade... onweerstaanbaar!

Ze zijn bovendien helemaal niet moeilijk te maken. Het recept komt uit Cake Days van de Hummingbird Bakery.




Ingrediënten (voor 12 à 16 cakejes):

80gr boter op kamertemperatuur
280 gr suiker
200 gr bloem
40 gr cacaopoeder (ongezoet)
een snufje zout
1eetlepel bakpoeder (ik gebruikte maar 1 theelepel, aangezien ik zelfrijzende bloem gebruikte)
2 grote eieren
2,4 dl volle melk

Voor de ganache:
400 gr pure chocolade
4 dl slagroom
(ik halveerde de hoeveelheden room en chocolade en had genoeg ganache om 9 cakejes rijkelijk mee te versieren)

Werkwijze:

Maak de cakejes:

Verwarm de oven voor op 190 graden (175 graden bij een heteluchtoven).
Zet papieren vormpjes in de muffinvorm.

Mix de boter, suiker, bloem, cacaopoeder, zout en bakpoeder door elkaar met een mixer.
Klop tot het mengsel kruimelig is.

Doe de eieren in een kom en meng met de melk.
Voeg het eimengsel in 2 keer bij het boter-bloemmengsel en klop goed door.

Verdeel het beslag over de vormpjes, zodat ze voor 2/3 gevuld zijn.

Zet de vorm in de oven en bak  18-20 minuten tot ze gerezen zijn en een prikker er proper uitkomt.

Laat de cakejes afkoelen op een rooster.

Maak de ganache:

Breng de room tot het kookpunt in een steelpannetje.
Haal van het vuur.
Voeg dan de fijngehakte chocolade toe en roer. Roer tot de chocolade goed gesmolten is.
Dek af met plasticfolie en zet in de ijskast tot de ganache opgesteven en smeerbaar geworden is.

Als  de cakejes zijn afgekoeld snijd je uit de bovenkant van elk cakeje een stukje.
Vul het cakeje met een theelepel ganache en leg het dekseltje er terug op.
Bedek daarna elk cakeje met een laag ganache.

Bewaar de cakejes in de koelkast.

vrijdag 5 oktober 2012

Dadelcakejes

Deze dadelcakejes maakte ik kort geleden samen met mijn jongste dochter, op een regenachtige zondagnamiddag.

Alles ging volgens plan, tot haar vingertjes helemaal plakkerig werden door het ontpitten van de dadels en ze toertjes rond de keukentafel begon te lopen, al wapperend met haar handjes, om die kleverige dadelstukjes kwijt te raken.... Een keukenvloer vol  platgetrapte kleine stukjes dadel was niet wat ik op het oog had toen ik hieraan begon...

Gelukkig waren de cakejes wel heel lekker! Als je van dadels houdt, zijn deze muffins zeker de moeite waard. Ik vond ze warm het meest tot hun recht komen.

Het recept komt uit Cake Days van The Hummingbird Bakery. Daar heten ze "toffeecakejes" en worden ze na het bakken versierd met een laag glazuur op basis van boter, suiker en dulce de leche. Ik liet die glazuurlaag weg om de hoeveelheid suiker wat te beperken en omdat ze langer te bewaren zijn zonder glazuur.

Wie de glazuur (die ongetwijfeld de cakejes alleen maar lekkerder maakt!) toch wil maken, laat het maar weten!

Ingrediënten:

180 gr ontpitte dadels, fijngehakt
1,8 dl kokend water
80 gr boter op kamertemperatuur
150 gr lichtbruine suiker
2 grote eieren
180 gr bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1 tl natriumbicarbonaat
een snufje zout
1 tl vanille-extract

Werkwijze:

Hak de dadels fijn en giet het kokende water erover.
Laat ze 20 minuten weken.

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Zet papieren cakevormpjes in de muffinvorm.

Klop met een mixer de boter en de suiker licht en romig.
Voeg de eieren toe, één voor één, en klop goed na elk ei.

Zeef de bloem, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout in een andere kom.
Voeg dit bloemmengsel in 3 keer toe aan het eimengsel en meng elke keer.

Klop het geheel goed door tot alles gemengd is.
Roer er dan het vanille-extract en de dadels (met water) door.

Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag.
Bak ze 18 à 20 minuten, tot ze gerezen zijn en een prikker er proper uitkomt.

Laat even afkoelen en haal ze dan uit de vorm om verder af te koelen op een rooster.