vrijdag 23 november 2012

Pompoencake met speculaaskruiden

Opnieuw een pompoendessert, maar helemaal anders dan de Roemeense pompoen-plaattaart van mijn vorige post.  Een heel lekker recept trouwens... pompoen met speculaaskruiden gaan echt perfect samen!

Het recept voor deze pompoencake komt uit één van mijn oude kookboeken (dat ik ooit van mijn Tante Nonneke kreeg...): Eenvoudig heerlijk koken van Ron Kalenuik.


Een makkelijk snel recept, dat ik zeker nog zal maken!

Ingrediënten: (voor een rechthoekige bakvorm van 20 op 30 cm)

500 gr pompoenpuree (simpel te maken, door de pompoen te roosteren in de oven en dan te pureren)
4 eieren, geklutst
2,5 dl olie (ik gebruikte 1,7 dl zonnebloemolie - meer zat er niet meer in de fles :-)-  en mijn cake was meer dan vochtig genoeg, zoals je op de foto kan zien.)
220gr bloem
170gr bruine suiker
200gr kristalsuiker
een snufje zout
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel natriumbicarbonaat
2 theelepels speculaaskruiden (of kaneel)

Werkwijze:

Maak eventueel op voorhand de pompoenpuree:
Snij hem in grote stukken en zet in de oven op 175 graden, in een met bakpapier beklede ovenschaal. Laat ongeveer een uur roosteren in de oven tot hij zacht is.
Laat hem even afkoelen en haal het pompoenvlees er met een lepel uit.
Doe de pompoen in een kom en mix met een staafmixer.


Verwarm de oven voor op 175 graden (als je de cake gaat bakken).

Vermeng de pompoen met de eieren en de olie in een grote kom.
Vermeng alle droge ingrediënten in een andere kom en spatel ze dan door de pompoen.
Schenk het mengsel in een groot vierkant of rechthoekig bakblik.

Bak het in de oven tot een prikker er droog uitkomt.
(Volgens het zou dat na 25 minuten zijn, maar bij mij was het zelfs na 45 minuten nog niet helemaal gaar. )

Laat afkoelen en snij in blokjes.

zaterdag 3 november 2012

Roemeense pompoen-plaattaart



Voor

Na




Met de vriendelijke pompoen hierboven maakte ik een traditioneel Roemeens recept: Placinta de dovleac.

Mijn oudste dochter nam het me spijtig genoeg wel een beetje kwalijk toen ze ontdekte dat ik haar lieve pompoen koelbloedig in twee had gehakt en in de oven te roosteren had gelegd. Begrijpelijk dus dat ze niet eens heeft willen proeven van het resultaat.

En het resultaat was gelukkig de moeite! De eerste hapjes waren voor mij een beetje wennen, want ik had nog nooit pompoen in een dessert gegeten. Maar daarna vond ik het super! Het is lekker als ontbijt, bij een tas thee in de namiddag of als dessert. Geen wonder dat de Roemenen dit zo vaak maken in de herfst!

Het recept komt van Dana's blog. Multumesc mult Dana!

Ingrediënten:

200 gr zachte boter, in blokjes
400 gr zelfrijzende bloem
200 gr poedersuiker
1 ei
1 theelepel bakpoeder
een snufje zout
vanille-essence
eventueel een beetje geraspte citroenschil
1 pompoen
kaneel
gemberpoeder
suiker voor de pompoenpuree.

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snij de pomoen in de lengte in  2 en haal de zaadjes eruit.
Laat hem ongeveer een uur (bij mij was het een uur en een kwartier) roosteren  in de oven tot hij zacht is, met de snijkant naar boven.

Laat hem even afkoelen en haal het pompoenvlees er met een lepel uit.
Doe de pompoen in een kom en mix met een staafmixer, samen met enkele eetlepels suiker.
Proef tot het zo zoet is als je zelf wil.
Voeg eventueel ook een beetje kaneel en gemberpoeder toe (ik gebruikte een halve theelepel van elk).

Maak ondertussen het deeg:
Meng de suiker met de boter tot het goed gemengd is.
Voeg nu ook het ei toe, de citroenschil (eventueel) en de vanille-essence, en meng.
Voeg dan de bloem (in 3 delen)  en het bakpoeder toe en meng tot je een samenhangend deeg hebt.


Rol het deeg tot een bal en rol het in plasticfolie.
Leg het minstens een half uur in de ijskast om op te stijven.
Vet een langwerpige vorm in.
Verdeel het deeg in 2 en rol elk deel uit tot een rechthoek.

Bedek met 1 deel van het deeg de bodem.
Bedek de eerste laag deeg met de pompoenpuree.
Dek af met de tweede lap deeg en stop het een beetje in bij de randjes.
Doorprik het deeg met een vork.

Laat ongeveer een 40 minuten in de oven bakken, op 175 graden, tot het deeg goudbruin is.

Laat afkoelen op een rooster, in de schaal.

Bestrooi met poedersuiker en snij in vierkantjes.

Pofta buna!