zaterdag 7 januari 2012

Banaan-pindakaas-cakejes

Het recept voor deze cakejes komt uit mijn nieuwste aanwinst Cupcakes en muffins. Ik zag het boekje liggen in de boekenwinkel en aangezien mijn dochters gek zijn op kleine cakejes en er een gevarieerd aanbod van recepten instaat (o.a. heel wat fruit- en chocoladerecepten), heb ik het gekocht. Dit was het eerste recept dat ik eruit maakte.

Het was eveneens mijn eerste ontmoeting met pindakaas! Ik had het nog nooit gegeten... maar was wel benieuwd. Ondertussen vind ik het lekker, maar de eerste hap vond ik maar niks :-).

Mijn jongste dochtertje vond de cakejes heel lekker. Ik vond ze ook wel eetbaar, maar de smaak van de banaan en de pinda's had voor mij wel wat meer mogen doorkomen.

Ingrediënten (voor ongeveer 16 stuks, volgens het recept 12...):

115 gr zachte boter
225 gr suiker
125ml melk
180gr zelfrijzende bloem
1 eetlepel pindakaas
1 rijpe banaan, geprakt

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Bekleed de muffinvorm met papieren vormpjes.

Kluts de eieren.
Voeg de boter en suiker toe en klop tot een luchtig mengsel.

Roer de melk, de bloem en de pindakaas erdoor.
Klop het beslag 2 minuten met een mixer tot het licht en romig is.
Roer de geprakte banaan erdoor.

Verdeel het beslag over de vormpjes, zodat ze voor 2/3 gevuld zijn.

Bak ze 18 à 20 minuten tot een prikker er proper uitkomt.
Laat ze enkele minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.

13 opmerkingen:

  1. Dat je nog nooit pindakaas had gegeten! Hebben ze dat niet in België?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ongelofelijk he :-)! Ze verkopen het hier wel tegenwoordig, maar het is niet iets dat veel wordt gegeten... het staat zeker niet standaard op tafel, zoals de chocopot. Ik heb ondertussen al wel ontdekt dat het lekker is op brood samen met choco :-)!
    Ik wil met de rest van de pot de chocolade-pindakaastaart maken van Nigella, uit Keuken, ben benieuwd!

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, pindakaas, chocolade is lekker, maar pindakaas met kaas op brood is ook erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ga ik straks eens proberen! Maar ik beloof niet dat ik het lekker ga vinden, want kan me echt niet inbeelden hoe dat samengaat :-).

    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wow, ik ben ook in shock. Dacht dat dat in België net zo normaal zou zijn als in Nederland. Ik ben ook dol op de Amerikaanse combinatie van aardbeienjam en pindakaas. En mijn oom at vroeger inderdaad ook graag pindakaas met chocopasta. Banaan en pindakaas ken ik dan weer niet, al herinner ik me net opeens dat Elvis dat op een tosti deed (http://www.publicradio.org/columns/splendid-table/recipes/main_pbsand.html), misschien moet ik dat ook eens proberen. Al lijken deze cakejes me ook erg lekker :).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh, en van pindakaas met kaas op brood heb ik ook nog nooit gehoord. Die wil ik ook wel eens proberen. Is dat net zo lekker als kaas met appelstroop? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Lisa, met aardbeienjam kan ik me inbeelden dat het heel lekker is, dat ga ik ook eens proberen.
    Met banaan lijkt me inderdaad ook wel lekker, net als in deze cakejes eigenlijk....
    De combinatie met kaas vond ik niet zo.... maar ja, mijn smaakpapillen moeten misschien gewoon nog wennen aan de smaak :-).

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb ook nooit pindakaas gegeten hoor ;-)
    En dat combineren met een dessert, lijkt mij wel heel speciaal :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ah, toch nog iemand die het nog niet eerder at... :-). IK denk dat het het lekkerste is gecombineerd met zoet! Ik ga het zeker nog proberen in desserts...

    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ga ik zeer zeker proberen. Ziet er goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Peanut butter is basically a staple in every American's household, I'm glad that you got the opportunity to try it :) Banana and peanut butter? Sounds like a combination that Elvis would love!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. HI Yudith,
      Thanks for your reaction! I didn't know peanut butter is so popular in America as well... I am glad I got to know it :-).
      Greetings,
      Marian

      Verwijderen
  12. Looks amazing and I can only imagine it must be bursting with flavor. Yummy!!!

    BeantwoordenVerwijderen