maandag 2 januari 2012

Pecannotentaart

Gisterenmorgen, op nieuwjaarsdag, bakte ik deze pecannotentaart voor een hele lieve vriendin van mij, die in de namiddag op bezoek ging komen. Voor het bezoek aankwam, was de taart al half verdwenen. Het was dus moeilijk om er af te blijven eens je een klein stukje geproefd had  :-)!

Ik was nochtans sceptisch om pecannotentaart te maken, het leek mij nogal hard en droog. Maar dat was het helemaal niet, integendeel. Pecannoten zijn vrij zacht van textuur en ze worden gebakken in een vulling van eieren, bruine suiker en siroop, wat een karamelsmaak geeft. Mmm, lekker!

Mijn driejarige dochtertje nam het grootste deel van het werk op zich: de noten uitstrooien op de taart, de eieren breken en mixen met de suiker en de siroop en als een echte kok regelmatig eens proeven. Bakken wordt eens zo leuk (en eens zo rommelig, dat ook) als je kleine helpertjes hebt!

Uit tijdsgebrek en uit luiheid, maakte ik de bodem niet zelf. Ik gebruikte een bladerdeegrol die ik nog in de ijskast had liggen. De vulling is op 5 minuten samengesteld, dus deze taart is eigenlijk ideaal als je heel snel iets wil bakken.



Het recept komt uit Nagerechten van uitgeverij De Lantaarn


Ingrediënten:

1 ronde bladerdeeg
200 gr pecannoten
3 eieren, geklutst
1,7 dl golden syrup
140gr bruine suiker
55 gr gesmolten boter, afgekoeld
1 theelepel vanille-essence

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het bladerdeeg uit in een taartvorm en bak hem 10 minuten blind (met een steunvulling van droge bonen of pasta).

Maak ondertussen de vulling.
Smelt de boter en laat wat afkoelen.
Klop de eieren los samen met de bruine suiker, golden syrup en vanille-essence.
Voeg de boter toe en klop tot alles goed gemengd is.

Haal de taart uit de oven en verdeel de noten erover.
Giet de vulling er voorzichtig over.

Zet de taart terug in de oven tot de vulling stevig is.
Volgens mijn kookboek was dat na 45 minuten, maar bij mij was ze na 35 minuten klaar.

Laat afkoelen en serveer op kamertemperatuur (wij hielden het niet zo lang vol).



13 opmerkingen:

  1. Yummie wat lekker Marian, kon ik maar een stukje proeven;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pecanpie, heerlijk! Die bak ik ook altijd rond deze tijd... Je moet er wel voor zijn he, maar ik ben er gek op! Die golden syrup, bedoel je daar maple syrup mee? Er zijn zoveel verschillende recepten met telkens een andere siroop...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind pecanoten in gebak erg lekker. En door de syrup zal het ook heerlijk kleverig zijn. Dus dit maar een keer proberen, denk ik zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Handig he van die kleine helpertjes! haha :P

    Ik houd wel van pecannoten dus deze taart valt bij mij wel in de smaak!

    Tartehelene, Golden syrup (kandijstroop)is gemaakt van suikerriet en maple syrup komt uit ahorn. Het is dus niet het zelfde maar eerlijk gezegd weet ik niet precies hou maple syrup smaakt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vervang golden syrup ook regelmatig door kandijsiroop, maar het is niet hetzelfde. Golden syrup is veel lichter van kleur (eigenlijk dezelfde kleur als honing.) en heeft een minder gebrande smaak. Het is eigenlijk een siroop van ingekookt suikerriet, waar kandijsiroop heel donker is van kleur en wordt langer gekookt waardoor hij meer carameliseerd en meer brand.
    Ik heb al met beiden producten gewerkt (vermits golden syrup maar af en toe beschikbaar is bij onze colruyt) en ik moet eerlijk zeggen... ik vind onze vlaamse kandijsiroop vaak lekkerder. :D

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je wel, dames, voor jullie reacties!

    Nell, het is het proberen inderdaad waard en helemaal niet veel werk...

    Ellen, ik weet niet juist het verschil tussen maple syrup and golden syrup, maar Silke gelukkig wel... .
    Bedankt Silke voor de tip, ik had er nog niet over nagedacht om het gewoon door kandijsiroop te vervangen... want golden syrup is helemaal niet zo makkelijk te verkrijgen natuurlijk! Goed idee voor de toekomst, want mijn potje golden syrup is op :-).

    Amanda, ik heb gezien dat je een nieuwe blog hebt, leuk!

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Marian,

    Tja... je moet ergens beginnen he!
    Bedankt voor je reactie op mijn blog.

    Groetjes Amanda

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Marian, thanks for the visit to my blog! And I translated your page to English, so hopefully I read your entry correctly :) Pecan pie is so freaking addictive, my family loves it. I love that you made it with your daughter! I can't wait until my daughter can join me in the kitchen. Happy New Year's!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Thank you Asmita for your visit!

    HI Yudith, thank you for your visit to my blog, so nice to see you here!
    Yes, cooking with children is great...you will surely enjoy it when your daughter get's big enough to 'help' you!

    Happy New Year!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bedankt om te reageren Amanda, Silke en Marian! Ik heb in het verleden al een paar keer kandijsiroop gebruikt in een pecan pie. Alhoewel ik het wel heel lekker vond, denk ik dat ze toch nóg iets lekkerder is met een 'lichtere siroop', zoals een maple syrup (die overigens makkelijk te verkrijgen is in de supermarkt!) en in dit geval een golden syrup. Een minder overheersende smaak, denk ik. :) Hoe dan ook: ik ben er gek op!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik krijg acuut trek in taart! Pecannoten zijn mijn favoriete noten en ik moet altijd uitkijken dat ze daadwerkelijk ergens in belanden en niet alleen in mijn mond...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Ellen, goed te weten dat maple syrup een goed alternatief is, want golden syrup is moeilijk te verkrijgen vind ik...

    Hoi Es, heel herkenbaar, ik wil ook altijd proeven :-).

    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen