woensdag 8 februari 2012

Chocolade-pecannotentaart (glutenvrij)


Na de pecannotentaart en de chocolade-caramel-pecan-kokos-plaatkoek wilde ik nog een taart met pecannoten proberen.

Dit recept komt uit De Chocoladebijbel en is niet alleen gemakkelijk te maken, maar als je van de combinatie chocolade met noten houdt, is deze taart echt verrukkelijk!

De vulling doet me wat textuur betreft denken aan frangipane... zacht, vochtig en zoet, maar met een intense chocoladesmaak, heel lekker dus!



Dit is een taart die ik nog wel eens zal maken, volgende keer probeer ik de pecannoten te vervangen door gemalen amandelen of hazelnoten, dat zal ook wel een goede combinatie zijn, denk ik.


Ingrediënten:

200 gr chocolade, in stukjes (pure of melkchocolade, wat je het lekkerste vindt. Ik gebruikte melkchocolade)
150 gr ongezouten roomboter, in stukjes
115 gr pecannoten, gemalen
4 eieren
90 gr suiker
2 tl vanille-essence (of vervang een deel van de suiker door vanille-suiker)
2 tl kaneelpoeder

Voor het glazuur:

115 gr pure of melkchocolade
50 gr roomboter, in stukjes
2 eetlepels heldere honing
snufje kaneelpoeder

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een springvorm van 20cm in en bedek de bodem met bakpapier.
Wikkel er een stuk aluminiumfolie rond, zodat er tijdens het bakken geen water in de vorm kan komen.

Smelt de chocolade samen met de boter, al roerend.

Klop de eieren, suiker en vanille-essence schuimig.
Roer er de gesmolten chocolade met boter door.
Voeg ook de gemalen noten en kaneelpoeder toe en meng met een lepel.

Giet het mengsel in de vorm.

Zet de vorm in een braadslee. Giet er 2 cm kokend water bij.
Zet de braadslee voorzichtig in de oven en bak de taart 25 à 30 minuten in de oven, tot de rand gestold is, maar het midden nog zacht is (dat was bij mij pas na 35 minuten).

Haal de vorm uit de oven en verwijder de folie.
Laat afkoelen in de vorm en verwijder de buitenkant van de springvorm pas als de taart op kamertemperatuur is.

Maak dan de glazuur:
Smelt de chocolade al roerend samen met de boter, honing en kaneel.
Breng het glazuur voorzichtig aan op de afgekoelde taart en zorg dat ze helemaal bedekt is.

(Je kan de taart daarna nog versieren met pecannoten, maar de mijne waren op. De roze bloemetjes waren het idee van mijn dochtertjes :-)).

Laat de taart enkele uren afkoelen en opstijven in de ijskast.
Snijd in kleine spietjes (want ze is nogal zwaar!) en serveer.

8 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Dank je wel Margriet voor je bezoekje aan mijn site en je reactie!
      Groetjes,
      Marian

      Verwijderen
  2. Chocolade en noten, altijd een goede combi. Mensen die een gluten allergie hebben, kunnen toch lekker meedoen met zo'n zalig taartje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, eigenlijk nog lekkerder dan met bloem :-)!

      Verwijderen
  3. Felicitari pentru prajitura cu ciocolata si pentru decor!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Multumesc mult Irina! Chiar ma bucur cu vizitele tale la blogul meu si comentarile tale! Multumesc!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oooh! Ik zie hier veel te veel lekkere taarten voorbij komen!
    ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb me al herhaaldelijk voorgenomen wat minder te bakken maar het lukt met niet :-)!

      Verwijderen