vrijdag 9 maart 2012

Appeltaart met mascarpone en amandelen


De foto -  die ik in zeven haasten moest maken want iedereen zat al ongeduldig met zijn lepeltje in aanslag, klaar om aan te vallen - doet deze verrukkelijke appeltaart geen recht. Want ze is echt héél erg lekker!

 Ik maakte deze taart enkele weken geleden toen mijn schoonmoeder op bezoek kwam en het was een groot succes. Mijn schoonmoeder wou niet meer naar huis, tenzij ze het recept kreeg ... Gisteren belde ze me om me te vertellen dat ze de taart gemaakt had en er ook veel complimenten mee had gekregen. En dat deed me natuurlijk veel plezier!

Het recept voor deze Deense appeltaart komt uit de Foodies Special 'Life is sweet...".

Ik ben er zeker van dat ik deze taart nog heel regelmatig zal maken (hoewel er eieren in gesplitst worden en dat gaat bij mij echt ALTIJD de mist in... maar deze taart is dat geklungel wel waard).

Ze is niet alleen lekker van smaak, maar door de grote hoeveelheid appels erin, kan je jezelf wijsmaken dat je gerust een tweede stuk kan nemen, omdat de helft toch fruit is :-).


Ingrediënten:

boter om de bakvorm mee in te vetten
suiker om de bakvorm mee te bestrooien
4 sneetjes witbrood
3 grote eieren
75 gr roomboter, op kamertemperatuur
100 gr suiker + 3 extra eetlepels suiker, voor de appels
200 gr mascarpone
100 gr gemalen amandelen
1 tl kaneel
1 kg appels, geschild en in fijne schijfjes


Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet een springvorm (van 26 cm volgens het recept, maar de mijne is 28cm en dat ging ook perfect) in met boter en bestrooi hem met suiker.

Snijd de korsten van het brood en maal het kruim fijn in een keukenmachine.

Splits de eieren.

Mix de boter, de suiker, de eierdooiers en de mascarpone tot een crème.
Roer de broodkruimels en de gemalen amandelen eronder tot het goed gemengd is.

Schil de appels, snijd ze in fijne schijfjes en meng ze in een kom met  3 eetlepels suiker en de kaneel, tot ze helemaal bedekt zijn.
Verdeel de appels daarna over de bodem van de vorm.

Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het macsarponemengsel.

Verdeel het beslag over de appels en strijk het glad.

Bak de taart ongeveer 40 minuten in de oven (bij mij was hij na 35 minuten al gaar).
Je kan eventueel na 30 minuten de taart nog bestrooien met gehakte amandelen, maar ik heb dat niet gedaan.
Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen. Haal hem na 15 minuten voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.

Snijd in stukken en serveer!

10 opmerkingen:

  1. Hallo Marian,
    Wat lijkt me dit een lekkere taart! Ga ik zeker ook eens maken. Om eieren te spitsen heb je een heel handig apparaatje (een soort zeefje, zodat het eiwit eruit loopt en het eigeel blijft zitten), daar kan het niet mee misgaan.
    Fijn weekend, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Caroline!
      Zo'n apparaatje heb ik in één van mijn keukenschuiven liggen, nu je mij eraan doet denken.... maar ik was het helemaal vergeten. Volgende keer ga ik het gebruiken,hopelijk lukt het me dan beter :-).
      Dank je wel voor de tip en een fijn weekend ook voo rjou!
      Groetjes,
      Marian

      Verwijderen
  2. Mascarpone si migdale...ingredientele preferate ale sotului meu!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Si sunt o combinatie perfecta! :-)
      Multumesc Irina de vizita!

      Verwijderen
  3. Ik herken het: Snel nog een foto nemen terwijl ze 'uitgehongerd' aan tafel zitten.
    Risico van het bloggen...
    ;)
    Taart ziet er lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. heel lekker, Marian, leuk idee om het op het feestje gisteren te serveren! Ik ga hem zeker ook onthouden, smaken van appel en amandel, dat kan niet misgaan hé

    je zusje
    isabel

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een uurtje geleden kwam deze taart uit mijn oven en hij is echt heerlijk. Vind je het goed als ik het recept op mijn blog zet (uiteraard met bronvermelding)? groetjes, Martine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Martine,

      Wat leuk te horen dat je deze taart geprobeerd hebt en hem lekker vindt, dat doet me echtplezier!
      Natuurlijk mag je hem op je blog zetten, graag zelfs!

      Groetjes,
      Marian

      Verwijderen