vrijdag 2 maart 2012

Bananentaart met kardemom-appelsien-siroop

Deze makkelijke en lekkere taart is heel leuk om samen met kinderen te maken.

Ik bakte ze samen met mijn enthousiaste driejarige helpertje en zij vond het super: de banaan in stukken snijden en op de taart schikken, de banaan 'verven' met siroop... ze genoot van elke stap, en trots dat ze op haar creatie was!

Ze wou, ondanks haar aanvankelijke enthousiasme,  wel niet  proeven achteraf, omdat ze er heilig van overtuigd was dat de siroop op de taart  'hoestsiroop' was  :-).




De smaak van deze taart is bijzonder; de zoete banaan gaat goed samen met de kardemom-appelsien-siroop, maar het zijn geen smaken die ik gewoon ben om samen te eten. Speciaal, maar lekker!

Het recept komt uit 'Nagerechten' van uitgeverij De Lantaarn.

Ingrediënten:

1 rol bladerdeeg
4 rijpe bananen
sap van 2 appelsienen
geraspte schil van 1 appelsien (die liet ik eruit)
80gr bruine suiker
1/2 theelepel kardemompoeder
1 eetlepel rum (ik gebruikte een theelepel rhum-essence).

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de siroop:
Pers de appelsienen uit en verwarm het sap samen met de bruine suiker, de geraspte appelsienschil en de kardemom.
Laat het 5 minuten zachtjes doorkoken.
Doof het vuur en voeg de rum toe.
Laat een beetje afkoelen.

Rol ondertussen het bladerdeeg uit.
Snijd een rand van ongeveer 1,5 cm van het deeg en plak het met een beetje water op de rand, zodat je een verhoogde rand krijgt.
Snijd de bananen in de lengte door en schik ze met de snijkant naar boven op het bladerdeeg.
Bestrijk de bananen met de siroop.

Zet de taart in de oven en bak ze tot ze goudbruin is, ongeveer 20 à 30 minuten.

Volgens het recept moet je de taart daarna nog eens bestrijken met de overgebleven siroop. Ik heb dat niet gedaan, omdat ik vond dat er al genoeg siroop op was.

Laat afkoelen op een rooster.

11 opmerkingen:

  1. Hmmm, lekker! Grappig dat zo'n kleintje dan denkt dat het hoestsiroop is en dan ook weigert te proeven. Leuk dat je het geduld hebt om ze mee te laten helpen. Ze worden vast goede keukenprinsessen! Heb jij later weer plezier van.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline, het vraagt inderdaad wel wat geduld soms... want banaan is zo leuk om plat te knijpen alsje 3 jaar bent!
      Ik hoop dat hun interesse in koken blijft, maar ik merk wel dat mijn oudste dochter (bijna 7) al veel minder graag helpt dan mijn jongste... we zullen wel zien, ik vind het in elk geval leuk om samen met hen te bakken :-).
      Groetjes en fijn weekend!
      Marian

      Verwijderen
  2. Dit lijkt mij een heel lekker toetje, samen met wat (kokos)ijs! Wij bakken de bananen altijd voor bij de bami en dan worden ze ook zo heerlijk zoet. Gr, Gerry.
    PS. mijn 4 kids van 10-15 helpen ook altijd nog graag, hoewel, ze doen het nu vaak ongevraagd zelf en dan ben ik niet altijd zo blij met hun culinaire activiteit (troep)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had er nog niet aan gedacht om het te combineren met ijs, maar inderdaad, mmm, lijkt me perfect!
      Leuk dat je kinderen nog steeds graag helpen... zo leren ze natuurlijk ook veel, dat is ineens handig voor later!

      Groetjes
      Marian

      Verwijderen
  3. Oh wat heerlijk, ik ben echt dol op banaan, bolletje ijs er bij en mij heb je binnen ;)

    Groetjes Pauline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Pauline, met ijs erbij lijkt het me inderdaad nog beter... ik ben ook gek op banaan in gebak!

      Groetjes,
      Marian

      Verwijderen
  4. Ik dacht heel slim bananen verstopt te hebben voor de rest van de gezinsleden. Wou er een soortgelijke taart mee bakken, maar helaas zijn ze gevonden. Betere verstopplek zoeken dus

    De combinatie banaan&kardemon&sinaasappel zou ik zelf niet zo snel maken, leuk om eens te doen dus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Fatima, leuk je hier te zien!
      Hopelijk lukt het je volgende keer beterom de banaan te verstoppen :-). Wat had je dan gemaakt?
      Groetjes
      Marian

      Verwijderen