zaterdag 26 mei 2012

Tarte tatin met peren en kardemom

Dit is een erg makkelijke taart om te maken en perfect om rijpe peren te verwerken. Ik heb ze ondertussen al enkele keren gemaakt en elke keer ben ik blij met het resultaat.

Het recept komt uit "De Bakbijbel".

Als je met kant-en-klaar bladerdeeg werkt, vraagt deze taart heel weinig voorbereiding, maar ze is heel lekker! Je kan ze koud eten, maar ook warm met een bolletje ijs erbij.





Ingrediënten:

1 rol kant-en-klaar bladerdeeg (uit de koeling)
3 rijpe peren, geschild en in schijfjes
100 gr boter
100 gr suiker
een halve theelepel kardemompoeder

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Smelt de boter in een pan die daarna nog in de oven mag (dus niet met een kunststoffen handvat).
(Als je, zoals ikzelf,  zo'n pan niet hebt, dan gebruik je een gewone pan, je kan de inhoud daarna nog overhevelen in een bakvorm, geen paniek!).
Voeg de suiker en kardemom toe en roer even.
Wacht tot de suiker gesmolten is.
Leg de schijfjes peer in de pan en laat onafgedekt 10 minuten sudderen tot de peren zacht zijn.

Rol het bladerdeeg uit.
Als je een pan hebt die niet in de oven mag, doe de inhoud van de pan dan in een vlaaivorm en schik de peren mooi in een circel.
Spreid het deeg uit over de inhoud van de pan.
Stop de randen van het deeg in onder de inhoud van de pan.

Zet de pan/vlaaivorm in de oven en bak 20-30 minuten tot het deeg goudbruin en gaar is.
Haal uit de oven en laat even afkoelen.

Plaats dan een schaal die groter dan de vlaaivorm/pan is erop.
Neem de vlaaivorm/pan samen met de schaal stevig vast, met ovenhandschoenen en draai hem in 1  beweging om, zodat de peren vanboven liggen.

Laat even afkoelen en snijd in stukken.





5 opmerkingen:

  1. Hi hi as you know i have the same book and this tart looks really good.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you FInla! I love this book as it has so many different and easy recipes!

      Verwijderen
  2. Ziet er heerlijk uit en dan met dat vleugje kardemon,dat moet wel lekker zijn.
    Fijne Pinksterdagen!
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Caroline, ik wens jou ook een erg fijn Pinksterweekend!
      Ik hou heel veel van kardemom en ik vind dat het perfect bij de peren past!
      groetjes,
      Marian

      Verwijderen
  3. Ik heb gisteren peertjes in roomboter met suiker en kardemom gebakken, zo'n 5 min., en toen het klaar was op de warme pannenkoek die gebakken was in Bleu Band roomboter (fles) gelegd. Heerlijk!!! :D

    BeantwoordenVerwijderen