vrijdag 30 september 2011

Omgekeerde ananastaart

Een zomerse taart met verse ananas, die perfect bij dit mooie weer past!

Het recept komt uit Libelle,  met een kleine aanpassing, want ik wou een laag caramel boven op de ananas.

Ingrediënten (voor een taart in een ronde vorm van 24cm):

1 verse ananas (of eventueel uit blik), in stukjes
150 gr boter op kampertemperatuur
150 gr suiker
3 eieren
snufje zout
geraspte schil van een halve citroen (of sinaasappel)
1 theelepel rumaroma of een eetlepel rum
100 gr bloem
50 gr maïszetmeel
1/2 theelepel bakpoeder

Voor de caramellaag bovenop:
50gr boter
150 gr suiker



Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de ananas en snij hem in stukjes. Als je ananas uit blik gebruikt, laat hem dan goed uitlekken.

Begin met de caramellaag:
Laat de boter op een zacht vuur smelten.
Giet de gesmolten boter in de met bakpapier beklede of ingevette vorm.
Strooi de suiker er gelijkmatig over.
Leg  de stukjes ananas erop zodat de hele bodem bedekt is.

Maak dan de bovenlaag:
Mix de boter met de suiker tot een romig mengsel.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix goed.
Voeg de citroenrasp, het rumaroma en het zout toe.

Zeef de bloem, maïszetmeel en bakpoeder erboven en spatel het door het mengsel.
Verdeel dit mengsel voorzichtig over de stukjes ananas.

Zet voor ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot een prikker er proper uitkomt.

Laat de taart 5 minuten afkoelen en keer hem dan voorzichtig om op een bord waar je eerst een groot vel bakpapier hebt opgelegd. Leg daarna de taart met bakpapier en al op een rooster om verder af te koelen.

Ik haalde de taart iets te vroeg uit de oven en de caramellaag was nog niet voldoende gecarameliseerd en was eerder een laagje suikersiroop. Maar aangezien ik wel van heel zoet houd, was dat geen enkele probleem :-).

Lekker warm en lekker koud. Smakelijk!

6 opmerkingen:

  1. Looks so good, I used to buy libelle but now a days i don't buy , dont know why i stopped buying.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me super lekker! Hier lust ik wel een stukje van ;-)
    Fijn weekend, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. I love this pineapple tart look amazing! gloria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt Finla en Caroline!
    Fijn weekend gewenst, veel kookplezier :-)

    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Thank you Jay!

    And thank you Gloria for your visit, nice to see you here!

    BeantwoordenVerwijderen