donderdag 15 september 2011

Roemeense kippensoep

Dit recept voor kippensoep (ciorba de pui) kreeg ik enkele jaren geleden van een goede Roemeense vriendin en ik heb het sindsdien met grote regelmaat gemaakt.

Soep is een erg belangrijk onderdeel van de maaltijd in Roemenië en dit soort soepen wordt heel het jaar door gegeten.

Je hebt 2 soorten Roemeense soep: ciorba en supa. Ciorba is lichtjes zuurgemaakt met bors (een Roemeense zuurmaker, gebaseerd op gefermenteerde tarwe of iets dergelijks) of citroensap, supa niet.





Ingrediënten:

2 liter kippenbouillon
3 kippenbillen
2 worteltjes of 1 grote wortel, in kleine stukjes
1 ajuin, gesnipperd
2 à 3 stengels groene selder, in kleine stukjes (of een stuk knolselder, in stukjes)
een kleine pastinaak, in kleine stukjes (optioneel, die ziet er bij mij niet bij, maar in Roemenië hoort dit standaard bij de soepgroente)
3 aardappelen, geschild en in blokjes
1 blik tomaten in blokjes
2 eieren, geklutst
enkele eetlepels gehakte peterselie
enkele eetlepels gehakte dille
eventueel enkele eetlepels lavas (dit wordt traditioneel in de soep gebruikt en geeft het een lekkere speciale smaak, maar is hier moeilijk te vinden)
het sap van 1 citroen (of enkele eetlepels azijn, maar citroen is lekkerder, vind ik persoonlijk)

Werkwijze:

Breng de kippenbouillon met de kip aan de kook.
Als het begint te koken verwijder je het schuim.
Laat een half uurtje koken en bereid ondertussen de groenten voor.
Voeg na een half uur de groenten, tomatenblokjes en aardappelen toe.
Laat opnieuw een half uur koken of langer, tot de groenten gaar zijn.
Doof het vuur en voeg de geklutste eieren toe en roer goed, zodat er allemaal kleine eisliertjes in de soep drijven.
Voeg daarna de gehakte peterselie en dille toe en roer.

Traditioneel wordt er ook citroensap  (of azijn of  bors) toegevoegd, om de soep zuur te maken. Je kan dit doen door het citroensap op het einde van de kooktijd toe te voegen aan de soep. Wij voegen dit pas toe als de soep al in ons bord ligt, omdat onze kinderen het liever zonder citroensap erbij eten.

Serveer de soep met zure room en met brood.

7 opmerkingen:

  1. Het ziet er weer smakelijk uit Marian. Een lekkere gevulde soep! Zo moet een foto zijn, dat je meteen zin krijgt om het te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er lekker uit! Heerlijke foto's/recepten op je blog

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt Marlissa! Leuk dat je een reactie achterlaat!
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Felicitari Marian! o reteta super gustoasa e Gulasul care se consuma ca si ciorba destul de des in Transilvania o sa iti scriu reteta sa o postezi aici la tine pe blog! pupici

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo,

    Leuke site "avonturen in de keuken", met mooie foto's.
    Ik heb Roemeense vrienden en ga wat recepten uitproberen, vanavond voor het eerst de ciorba de pui!
    Lavas is een maggiplant te verkrijgen in een tuincentrum!

    Vriendelijke groetjes,
    Yvonne



    BeantwoordenVerwijderen