woensdag 4 april 2012

Zoete aardappel-cake


Toen ik het recept voor deze zoete kruidige cake tegenkwam op Caroline's blog was ik meteen verkocht! Een recept met zo'n onverwacht ingrediënt, dat moest ik uitproberen!

En het resultaat was meer dan de moeite waard. Dank je wel Caroline!
Het was bovendien de eerste keer dat ik iets met zoete aardappel maakte,dus dat maakte het nog leuker om dit recept uit te proberen.





Ingrediënten:

300 gr zoete aardappel (dat was ongeveer 1 grote zoete aardappel), geschild en geraspt
100 gr pecannoten, fijngehakt
50 gr rozijnen
3 eieren
1,5 dl plantaardige olie
200 gr lichtbruine suiker (ik gebruikte donkerbruine suiker)
180 gr zelfrijzende bloem
snufje zout
1 tl kaneel
een halve theelepel nootmuskaat
een halve theelepel koekkruiden
(ik verving de kaneel, nootmuskaat en koekkruiden door in totaal 2 theelepels koekkruiden toe te voegen)
een rechthoekige cakevorm van 10 op 20cm

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier.

Klop de eieren los in een kom samen met de olie, de suiker, de gehakte pecannoten, de rozijnen en de geraspte zoete aardappel.

Zeef de droge ingrediënten er boven en meng met een lepel tot alles goed vermengd is.

Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Bak ongeveer 1 uur à 1 uur en een kwartier tot een prikker er proper uitkomt. (dat was bij mij al na 55 minuten).

Laat even afkoelen in de vorm en haal de cake daarna uit de vorm, zodat hij op een rooster helemaal kan afkoelen.

14 opmerkingen:

  1. Hij ziet er lekker uit en ik ben blij dat je hem ook lekker vond. Ik heb de cake inmiddels al drie gemaakt, 2 x om weg te geven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij vonden hem heerlijk, ik ga hem zeker nog maken. Wat een leuk idee om weg te geven, trouwens,want het is echt wel een bijzondere cake!
    Nog eens bedankt voor het recept!
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van Caroline hoorde ik al van dit recept. Ook ik moet hem een keer gaan maken. Lijkt me erg apart, maar is vast lekker.

    Heb je trouwens zin om mee te doen met het foodblogevent van deze maand? De opdracht vind je hier: http://www.smaakmaakster.nl/foodblogevent-april-2012/.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je reactie! Deze cake is inderdaad echt de moeite om eens uit te proberen!

      Ik ben op je site gaan kijken en wat een leuk idee heb je voor het foodblogevent, ik doe mee!Ik moet alleen nog iets leuks bedenken :-)

      Groetjes
      Marian

      Verwijderen
  4. Ook ik maakte hem al. En idd: bijzonder lekker door zijn smeuigheid. Een cake met een weggeeftintje, ik gaf ook een helft aan buuf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nell,
      Leuk dat zo'n recept zo rond gaat! En deze cake is toch wel heel bijzonder... geen wonder dat iedereen hem wil maken!
      Groetjes,
      Marian

      Verwijderen
  5. ik heb nog nooit een cake gemaakt met wortel of zoete aardappel, maar als ik zie hoe vaak jullie al zulke recepten hebben uitgeprobeerd, ga ik me er toch ook eens aan wagen... onbekend is onbemind, maar misschien geraak ook zo ook wel vertrokken :)
    groetjes
    je zusje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej zusje,

      Bedankt voor je recatie! Je moet het echt maar eens proberen... begin met wortel (of rode bieten, zoals ik deed :-)) en je bent vertrokken! :-)

      Groetjes
      Marian

      Verwijderen
  6. Ik heb hem gemaakt en vond hem erg lekker. Hij moest bij mij wel zeker 1,5 in de oven en toen twijfelde ik nog of hij wel gaar was, want hij was best klef. Maar nogmaals, wel erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Martine,

    Wat leuk dat je hem gemaakt hebt en bedankt voor je reactie! HIj blijft inderdaad vochtig en compact door de aardappel erin.

    Nu heb ik je blog ook ontdekt! Ik ga eens rondneuzen in jouw keuken :-).

    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Aardappelcake? WOW! Je hebt steeds apartere recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, zo klinkt het wel vreemd; 'aardappel'cake :-). Maar het was echt wel lekker, ook al klinkt het niet zo :-)

      Verwijderen
    2. Ik zag dat het met zoete aardappel is. Hier in dit dorp verkopen ze geen zoete aardappel...grr. Dingen die 'vies' klinken zijn vaak heel erg lekker. Neem 'worteljam', ik vind het geweldig.

      Verwijderen
    3. Haha, wel grappig... aan een 'gewone' aardappel-cake zou zelfs ik niet durven beginnen :-).
      Ben wel benieuwd naar die worteljam! Het staat niet op je blog, wel?
      Groetjes,
      Marian

      Verwijderen