zondag 1 juli 2012

Roemeense moussaka

Na mijn Roemeens kookboek (Bucatele noastre van Horia Varlan) weer boven te hebben gehaald voor de kip met geroosterde auberginesaus, had ik  weer zin om wat Roemeense recepten uit te proberen. 


Vorige week maakte ik deze moussaka. Ik weet niet precies wat het verschil is met Griekse moussaka, maar deze moussaka is in elk geval heel lekker! Wij aten hem met brood en met zure room erbij.





Ingrediënten:

4 aubergines, kapjes eraf en in schijfjes (niet dikker dan 1 cm)
500 gr gemengd gehakt (varken-kalf)
1 grote ajuin, gesnipperd
1 teentje look, gesnipperd
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
100 cl droge witte wijn
100 cl kippenbouillon
3 eieren
2 dl room
geraspte kaas voor bovenop (stond niet in het recept, maar het is wel heel lekker erbij)
peper
zout
1/2 theelepel komijn
1 takje thijm
1 takje rozemarijn
2 eetlepels bloem
enkele eetlepels olie
enkele eetlepels paneermeel

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schik de aubergineschijfjes naast elkaar op met bakpapier beklede bakplaten (ik had in totaal 3 bakplaten nodig)
Zet in de oven tot ze een beetje gebruind zijn en gaar.

Maak ondertussen de saus:
Verwarm de olie in de pan.
Bak de ajuin en de look enkele minuten.
Voeg dan het gehakt toe en bak het tot het rul is. Voeg de komijn toe en roer en laat even meebakken.
Voeg een eetlepel bloem toe.
Laat even meebakken, al roerend.
Voeg de wijn toe en laat even koken.
Voeg dan de bouillon en de tomatenblokjes toe, en de rozemarijn en de thijm.
Voeg ook peper en zout toe naar smaak (ik gebruikte ongeveer 1 kippenbouillonblokje voor het hele mengsel).
Laat afgedekt ongeveer 15 minuten sudderen.
Laat wat afkoelen.

Kluts 2 eieren en meng ze goed met het wat afgekoelde vleesmengsel.

Ondertussen zijn de aubergines klaar.
Neem een ovenschotel en vet die in met olie.
Bedek de bodem met een laagje paneermeel.

Leg een laagje aubergineschijfjes.
Leg daarop de helft van het vleesmengsel.
Leg daarop opnieuw een laag aubergines.
Daarop leg je de andere helft van het vlees.
Dek af met de rest van de aubergines.

Zet 30 minuten in de oven (voorverwarmd op 180 graden).
Meng ondertussen de room met 1 ei en een eetlepel bloem. Meng goed zodat er geen klontertjes overblijven.
Haal na 30 minuten de moussaka uit de oven en schenk het room-ei-mengsel erover.
Strooi er gerapste kaas over en zet nog 20 à 25 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is.

Serveer met brood en met Griekse yoghurt/zure room erbij.

6 opmerkingen:

  1. Oei, lekker Marian! Ik ben gek op dit soort schotels. Ik heb hetzelfde als jij, dan haal je een kookboek uit de kast en heb je ineens zin om er van alles uit te maken.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja,dat gaat bij mij ook zo... ik kook nu eens uit het ene boek en dan weer een tijdje uit het andere :-).
      Groetjes,
      Marian

      Verwijderen
  2. Bedankt voor het heerlijke recept, ik ga het in m'n receptenmap schrijven .En binnenkort in Roemenië maken met verse aubergine's van de markt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Henriëtte! Hopelijk vind je het lekker!

      Groetjes,
      Marian

      Verwijderen
  3. Musaca romaneasca! Ce frumos! Ce buna pare si ce dor imi e de ea.

    Multumim ca ne-ai amintit de ea, sa nu ne pierdem printre atatea bucate straine (desi faine si alea) :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Multumesc mult, Miriam, de reactie!
      Pentru mine musacaua e tot straina :-)... dar foarte buna, imi place!

      Verwijderen