Welkom op mijn receptenblog! Op deze pagina wil ik mijn experimenten in de keuken met jullie delen. Ik hou ervan nieuwe recepten uit te proberen, hartig en zoet, traditioneel en exotisch. Kijk gerust rond op mijn blog en laat een reactie achter als je wil, hopelijk kunnen mijn recepten jullie inspireren!
dinsdag 12 juli 2011
Auberginesla
Aangezien mijn man van Roemeense afkomst is, wordt er bij ons thuis regelmatig Roemeens gekookt.
Eén van mijn eigen Roemeense lievelingsgerechten is 'salata de vinete', een soort dip gemaakt met gegrilde aubergines. De Roemeense variant van de baba ganoush uit het Midden-Oosten dus.
Nu het aubergine-seizoen is maken we dit geregeld. Het is lekker als bijgerecht bij vlees, maar het is ook lekker gewoon op brood met een sneetje tomaat erbij. Je moet wel van de typische gerookte smaak houden, maar als je ervan houdt, is het onweerstaanbaar lekker. Voor mij is dit echt de smaak van de zomer in Roemenië!
Ingredienten:
6 aubergines
een kwart à halve ui
enkele eetlepels plantaardige olie (of mayonaise)
(eventueel) citroensap
Werkwijze:
Rooster de aubergines op een grillpan op een hoog vuur of onder een hete grill in de oven. Rooster ze ongeveer een uur, keer ze af en toe om. Ze zijn klaar als het vel helemaal zwart en verschrompeld is, de aubergines zacht aanvoelen en in elkaar zakken als je erop drukt.
Laat de aubergines een beetje afkoelen.
Snijd het bovenste kapje eraf en breek de aubergines open.
Schraap met een lepel het vruchtvlees eruit en doe het in een zeef.
Laat het vruchtvlees op zijn minst een half uur uitlekken. Zo loopt het overtollige vocht weg, dat een bittere smaak heeft.
Doe het vruchtvlees in een kom en voeg een kwart à halve fijngesnipperde ajuin toe, afhankelijk van hoe sterk je de rauwe ajuinsmaak wenst. (Je kan een teentje rauwe look toevoegen, maar dat doen wij niet).
Pureer het vruchtvlees en de ajuin met een staafmixer fijn.
Voeg enkele eetlepels olie of mayonaise toe, tot je de textuur bereikt die je wenst.
Voeg zout en eventueel citroensap naar smaak toe.
Zet een uurtje in de ijskast om goed op smaak te komen.
Lekker bij gegrild vlees, maar ook gewoon bij andere rauwe groenten. Smakelijk!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
O lekker! Ben gek op aubergine en dit lijkt ook wel een beetje op de griekse variant hierop..
BeantwoordenVerwijderenInderdaad, de Griekse en Roemeense keuken hebben wel wat overeenkomsten denk ik.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor je reactie!
Groetjes
Marian
Marian felicitari, nu stiam ca vorbesti si limba romana abia acum mi-am dat seama. De unde ai invatat despre mancaruri romanesti?
BeantwoordenVerwijderen