woensdag 6 juli 2011

Honingchocoladetaart à la Nigella

Deze taart maakte ik om een pot honing op te krijgen die al een tijdje in de kast stond. Het resultaat was een lekkere zoete plakkerige taart. Het deed me van smaak denken aan Meli-choco...


Nigella gebruikt honingbijtjes gemaakt van marsepein om de taart te versieren, maar bij gebrek aan marsepein, versierden mijn dochtertjes de taart met witte chocolade konijntjes.





Voor de taart:
  • 275 gram lichtbruine rietsuiker
  • 250 ml kokend water
  • 225 gram echte boter
  • 200g bloem
  • 125 ml vloeibare honing
  • 100 gram pure chocolade, in stukken gebroken
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder

Voor de plakkerige honing-chocolade glazuur:
  • 175 gram pure chocolade
  • 125 ml vloeibare honing
  • 75 gram poedersuiker
  • 60 ml water

Chocoladetaart maken

  • Neem alle ingrediënten uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt ondertussen de 100 gram chocolade voor de taart in een kom in de microgolfoven of au bain marie boven een pan kokend water. Laat ietwat afkoelen.
  • Vet een springvorm van 23 cm diameter in en bedek hem met bakpapier. Het is een tamelijk lopende vulling, dit gaat ook helpen om de vulling niet uit de vorm te laten lopen tijdens het bakken.
  • Klop met de mixer de suiker en zachte boter tot luchtige room.
  • Roer de honing eronder.
  • Voeg 1 ei toe waarin je eerst 1 eetlepel bloem hebt geklopt.
  • Herhaal met het tweede ei.
  • Spatel de gesmolten chocolade onder het romige mengsel en meng er dan de rest van de bloem en het bakpoeder onder.
  • Voeg dan het gezeefde cacaopoeder toe en als laatste klop er het kokend water onder.

Het glazuur maken

  1. Kook het water met de honing in een sauspan. Neem van het vuur en meng er de fijngehakte chocolade onder, onder voortdurend roeren.
  2. Laat een paar minuten afkoelen en klop het chocolademengsel.
  3. Voeg de gezeefde poedersuiker toe en klop opnieuw tot een glad geheel.
Ik had (uit luiheid) de poedersuiker niet gezeefd, wat resulteerde in klontertjes...

Chocoladetaart afwerken

  1. Laat de taart volledig afkoelen op een rooster. Keer de taart om op een schotel bedekt met bakpapier en verwijder de zijkant en bodem van de springvorm.
  2. Laat de honing glazuur afkoelen tot kamertemperatuur en giet over de koude chocolade taart zodat ook de zijkanten bedekt worden, trekt het bakpapier omhoog zodat je zo ook de glazuur kan verspreiden.
  3.  Dit is een zeer plakkerige glazuur, dus laat de taart minstens 1 uur afkoelen alvorens het bakpapier dat naast de taart uitsteekt af te knippen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen