donderdag 4 augustus 2011

Konijn met thijm in mosterdroomsaus… niet voor gevoelige zieltjes!

Dit receptje komt uit een klein kookboekje dat ‘Stoofpotjes’ heet.

Ik maakte het al enkele keren en het was elke keer een succes. Zelfs mijn dochters vonden het erg lekker, hoewel ze wel in de waan verkeerden dat het kip was…

Ik heb jaren geaarzeld om konijn te maken, omdat ik het zo zielig vond voor het beestje zelf. Maar mijn nieuwgierigheid won het uiteindelijk van mijn scrupules en sinds een jaar of 3 maak ik het wel af en toe (met een beetje schuldgevoel weliswaar).




Ingredienten:

1 konijn in stukken (ongeveer 1kg300)
2 ajuinen, gesnipperd
125 gr gerookte spekblokjes
2 à 3 eetlepels bloem
Takjes thijm
125ml droge witte wijn
400 ml kippenbouillon
100 ml room
1 eetlepel mosterd (of naar smaak)
Enkele eetlepels olie om te braden

Werkwijze:

Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem.
Kruid de stukken konijn met een beetje peper en zout.
Braad de stukken konijn aan tot ze rondom bruin zijn.
Haal de stukken konijn uit de pan.
Voeg eventueel nog wat olie toe.
Bak de stukjes ajuin tot ze glazig zijn.
Voeg de spekblokjes toe en laat mee bakken.
Voeg de bloem toe en laat enkele minuten meebakken, roer regelmatig. Dit geeft kleur aan de saus en zal de saus ook indikken.
Voeg de wijn toe en laat enkele minuten inkoken, roer af en toe.
Voeg de bouillon toe en laat enkele minuten koken.
Voeg de stukken konijn en de thijmtakjes toe en dek af.
Laat op een laag vuurtje anderhalf uur sudderen.
Voeg op het einde de room gemengd met de mosterd toe.
Proef en kruid indien nodig nog een beetje bij met peper en zout.
Indien de saus niet de gewenste dikte heeft, haal de stukken konijn dan even uit de pan en laat de saus nog even inkoken.

Lekker met gekookte aardappelen of puree, maar ook met pasta.


Smakelijk!


2 opmerkingen:

  1. Dit ziet er goed uit!
    Het is allemaal zielig als je er teveel over nadenkt! Niet nadenken dus! :)
    Konijn is heerlijk. Mijn moeder houdt absoluut niet van koken. Koken is bij haar dus ook meer potjes opendoen en warm maken. Maar voor konijn maakt ze eens per jaar wel eens tijd en dat doet ze meesterlijk. Een heel ander recept als hierboven. Doet er me aan denken dat ik het dit najaar ook eens online moet zetten. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hej Daisy, ik ben benieuwd naar jouw recept voor konijn, ik ga je blog in't oog houden :-)
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen