zondag 21 augustus 2011

"Sneeuwwitje", Alba Ca Zapada, een traditioneel Roemeens gebak

Nadat ik voor mijn schoonmoeder cataif maakte, wou zij ons met een ander traditioneel Roemeens gebak laten kennismaken. Het heet 'Alba Ca Zapada', wat vertaald wordt als 'Sneeuwwitje'.


Het is een arbeidsintensief gebak, niet iets wat je snel maakt, het wordt dus vooral gemaakt bij feestelijke gelegenheden.

Het gebak wordt samengesteld door verschillende lagen van een soort koekdeeg, waartussen een frisse citroenpudding wordt gedaan. Dit moet op zijn minst 24 uur in de koelkast blijven staan zodat de creme in de lagen koek kan trekken en ze zo zacht maakt.


Mijn bijdrage hieraan was toe te kijken en af en toe een beetje te helpen en de kinderen uit de buurt te houden, die perse wouden helpen met het deeg uitrollen. Het is een heel lekker gebak maar het is niet iets wat ik snel zal maken, denk ik, juist omwille van de hoeveelheid werk, dat bovendienin verschillende etapen moet gebeuren ... niet evident met 2 kleine helpertjes in huis!


Ingredienten voor de koeklagen:


5 lepels olie
100 gr suiker
een mespuntje zout
2 eieren
150 ml melk
1 theelepel natriumbicarbonaat
520 gr bloem
schil van een citroen


Werkwijze:


Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix de eieren met het zout en de suiker tot ze romig zijn.
Voeg de olie beetje bij beetje toe.

Voeg daarna het natriumbicarbonaat toe en de melk.
Mix goed en voeg de bloem toe.
Mix goed.
Voeg eventueel nog bloem toe tot je een elastisch en niet-plakkerig deeg verkrijgt dat je kan kneden met je handen.

Bestuif een werkvlak met bloem.
Verdeel het deeg in 5 gelijke stukken.
Rol elk stuk uit tot een rechthoek van ongeveer 25 op 35 cm, dat op een bakplaat past.
Bedek een bakplaat met bakpapier.

Bak elk stuk deeg ongeveer 10 minuten tot het lichtbruin is (dit kan snel gaan en hangt van de oven af, check dus vanaf een minuut of 7 elke minuut).



Ingredienten voor de creme:

1 liter melk
200 gr  suiker
10 afgestreken lepels bloem
3 eieren
250 g boter
sap van 2-3 citroenen

Werkwijze:

Mix de eieren goed met de suiker.
Voeg de bloem toe en mix verder.
Verwarm de melk tot het bijna het kookpunt bereikt en voeg beetje bij beetje toe, al mixend.
Zet de pot au bain marie op het vuur en roer goed, tot het mengsel dikker wordt.
Laat afkoelen tot het helemaal is afgekoeld.

Klop de boter op tot ze romig is.
Voeg de volledig afgekoelde pudding beetje bij beetje toe.
Voeg op het einde het citroensap toe.

Stel het gebak samen:
Begin met een laag koek, bedek die met een deel van de creme, leg er een laag koek op en ga zo verder tot alle lagen koek en creme opgebruikt zijn. Eindig met een laag koek.
Bedek met plasticfolie en leg daar bovenop een snijplank met daar bovenop een gewicht van ongeveer 1 kg (een boek bijvoorbeeld).
Laat minstens 24 uur in de ijskast staan tot de creme wordt opgenomen door de koeklagen.

Bedek met poedersuiker en serveer.
Smakelijk!

6 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me heel erg lekker, maar volgens mij heb ik geen geduld voor dit soort priegelwerk!
    Leuk dat je weer op m'n blog terecht kan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hej Kokerella! Leuk je hier weer te zien! Ja, lekker is het zeker, maar 3 uur werk is voor mij ook echt wel wat teveel van't goede, om eerlijk te zijn! Ik ben soms een beetje lui :-).

    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er mooi uit! Leuk al die Roemeense recepten, die zien we hier niet zomaar.

    Gisteren proefde ik bij toeval een geweldige Roemeense witte wijn, bij ons bij de Hema te koop voor maar 3euri50, Dreambird Pinot Griglio 2011 op deze pagina(http://www.recaswine.ro/Vinuri/ExclusiveLabel.php?r=ie) hoort ie te staan, maar alleen de rode variant zie ik staan. Hele jonge wijn, 13% en echt de moeite waard.

    Bedankt voor je reactie op mijn blog.
    Groet Eric.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Eric!

      Spijtig, ik denk niet ze wijn bij ons verkopen in de Hema (België) maar ik ga toch maar eens kijken volgende keer ik er ben!

      Groetjes
      Marian

      Verwijderen
  4. Hoi Marian,

    Wil graag dit recept maken maar wil graag weten hoeveel melk ik moet gebruiken voor het maken van de pudding. Zou je dat aub willen doorgeven? Staat namelijk niet vermeld bij de ingredienten. Alvast bedankt.

    Groetjes Sanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sanne,
      Wat leuk dat je dit wil maken! Ik wens je veel succes ermee, laat je me weten hoe het ging? Het is wel wat werk dus begin op tijd :-).
      Ik heb de hoeveelheid melk toegevoegd... het is 1 liter.
      Groetjes
      Marian

      Verwijderen