donderdag 1 september 2011

"Negresa", een fluweelzachte Roemeense chocoladecake

Volgens mijn schoonmoeder is dit een echt Roemeens recept. Ik was sceptisch, mij leek het gewoon een soort chocoladecake, er zijn immers zoveel varianten.

Dus zocht ik het recept op en maakten we hem samen.  Typisch Roemeens of niet, hij is toch wel speciaal, moet ik toegeven!

Ten eerste wordt hij gebakken als een soort plaatgebak op een grote ovenplaat (25 op 35cm)  en daarna in vierkantjes gesneden.

Bovendien is de textuur echt fluweelzacht, je proeft de room er door, echt lekker!





Ingredienten:

100 gr roomboter, op kamertemperatuur
200 gr suiker
150 gr zwarte chocolade
2 eieren
250 ml room
250 ml melk
280 gr bloem
2 theelepels bakpoeder

Voor de glazuur:
100 gr zwarte chocolade
50 gr boter
50 ml room

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Klop met de mixer de boter en de suiker romig.
Smelt ondertussen de chocolade au bain marie.
Voeg de chocolade beetje bij beetje toe bij het boter-suiker-mengsel.
Voeg de eieren één voor één toe en mix elke keer grondig.
Voeg de room toe en mix.
Voeg de melk toe en mix.
Voeg de bloem en het bakpoeder toe en mix grondig.

Doe het mengsel in een grote bakplaat (25 op 35 cm) die bedekt is met bakpapier en strijk het glad.
Zet de plaat in de voorverwarmde oven voor 30 à 40 minuten, tot een prikker er proper uitkomt.

Maak de glazuur:
Smelt de chocolade samen met de boter en de room en roer tot het mooi gemengd is.
Laat afkoelen.

Bedek de cake met de glazuur en strijk het uiteen met een mes.
Laat afkoelen.

Snijd in vierkante stukken en serveer.

Smakelijk!

14 opmerkingen:

  1. Het ziet er zalig uit! Het lijken wel een soort Roemeense brownies.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er inderdaad schitterend uit! Alleen wel een caloriebommetje, maar dan zal ik een paar kilometertjes extra moeten lopen.. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je wel Caroline en Annelore!

    Roemeense brownies, zo zou je ze inderdaad kunnen noemen, klinkt wel grappig. De textuur is wel helemaal anders: waar brownies kauwerig zijn, zijn deze romig en zacht...

    Caloriën? Ik troost me altijd met de gedachte dat er ook wel veel calcium in zal zitten door de melk enzo :-).

    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wel handig, Roemeense inspiratie in huis! dan maak je eens iets anders....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hej Isabel, dat is zo, weer heel wat bijgeleerd :-)!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Thank you Anushruti, and thank you for your visit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zou je de chocolade ook kunnen weglaten of vervangen door cacaopoeder of zou het recept dan mislukken?
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  8. zou je de helft van de room kunnen vervangen door melk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo,

      Ik denk het wel (volle melk dan), maar dan is de textuur waarschijnlijk wel iets minder romig ook...
      Succes!

      Groetjes,
      Marian

      Verwijderen
  9. Nu net gemaakt.. Anders maar lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  10. voor hoeveel is dit resept

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het betekent ook brownie dus het is brownie maar dan op z'n roemeens ziet er goed uit heerlijk zijn ze

    BeantwoordenVerwijderen