Welkom op mijn receptenblog! Op deze pagina wil ik mijn experimenten in de keuken met jullie delen. Ik hou ervan nieuwe recepten uit te proberen, hartig en zoet, traditioneel en exotisch. Kijk gerust rond op mijn blog en laat een reactie achter als je wil, hopelijk kunnen mijn recepten jullie inspireren!
zondag 11 september 2011
Aardbeien-frangipanetaart
Deze taart maakte ik volgens het recept van Nigella voor Bakewelltaart met frambozen, uit haar boek "Keuken".
Ik had geen frambozen, maar wel aardbeien en aangezien aardbeien en amandelen goed samen gaan leek me dat wel een goed idee.
Het resultaat was echt heel lekker! Mijn man, die beweert geen amandelen te lusten, nam nietsvermoedend een hap en was vervolgens niet meer weg te slaan bij de taart.
Ingrediënten:
Voor de bodem:
225gr bloem
60gr poedersuiker
snufje zout
225gr roomboter op kamertemperatuur
Voor de vulling:
150gr roomboter op kamertemperatuur
4 eieren
150gr suiker
150gr gemalen amandelen
250gr viervruchtenjam (of frambozenjam, volgens Nigella's recept)
250 gr aardbeien in stukjes (of frambozen, volgens Nigella's recept)
50 gr geschaafde amandelen
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180gr.
Vet een vorm van 20 op 20cm in (ik gebruikte een brownievorm van 20 op bijna 30cm en dat ging ook perfect met deze hoeveelheden).
Mix de bloem, poedersuiker, zout en boter tot je een samenhangend deeg hebt.
Druk het deeg op de bodem van de vorm tot de hele vorm bedekt is. Maak het effen met de achterkant van een lepel of met je handen.
Bak de bodem ongeveer 20 minuten tot hij lichtbruin is en laat hem 5 minuten afkoelen.
Terwijl de bodem in de oven staat, maak je de vulling:
Smelt de boter.
Mix de eieren, suiker en amandelen tot een pasta.
Voeg dan de gesmolten en iets afgekoelde boter erbij en mix tot alles gemengd is.
Klop de jam los met een vork zodat hij smeerbaar is en verdeel hem over de taartbodem.
Verdeel daarover de aardbeien (of frambozen als je Nigella's recept volgt).
Giet de amandelvulling erover.
Strooi de geschaafde amandelen erover.
Zet de taart in de oven voor ongeveer 45 minuten. Controleer vanaf 35 minuten of hij klaar is.
Volgens Nigella is hij klaar als hij goudbruin en gerezen is. De mijne was al goudbruin en gerezen na 30 minuten maar hij was nog helemaal niet stevig (wat mijn zus een paniekerig telefoontje om raad van mezelf opleverde). Ik moest hem dus nog 20 minuten in de oven zetten, afgedekt met aluminiumfolie voor hij echt klaar was.
Laat afkoelen en snijd in stukken. Smakelijk!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Daar lust ik ook wel een stukje van ;-)
BeantwoordenVerwijderenHij was heel snel op :-)!
BeantwoordenVerwijderenZiet er heel smakelijk uit!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Daisy!
BeantwoordenVerwijderenziet er heel lekker uit! Heb vandaag frangipannentaart met appel en peer gemaakt, ook heel lekker!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Isabel! :-)
BeantwoordenVerwijderenLove the idea of using strawberris for making a frangipaan cake, pity the season is over otherwise i would have give it a try. Will have to wait till next year.
BeantwoordenVerwijderenThank you for your comment Finla!
BeantwoordenVerwijderenYes, the combination frangipane with strawberries really is extraordinary, (even though Nigella intended this recipe to be with raspberries :-)!)