Dit recept komt uit mijn nieuwste aanwinst: De Joodse Keuken’ van Claudia Roden. Eerst moest ik even wennen aan het boek, want waar waren de foto’s?
Ondertussen vind ik het een geweldig boek; Claudia Roden geeft zoveel meer dan alleen de recepten! Met haar beschrijvingen van de geschiedenis van het Joodse volk en de Joodse gebruiken, brengt ze hun keuken als het ware tot leven. Je hebt geen foto’s nodig om zin te krijgen om de recepten te maken.
Ik koos dit recept omdat ik nog 2 courgettes had liggen en ik er eens een ander recept mee wou uitproberen.
Deze gratin is lekker warm, maar ik vind hem persoonlijk nog lekkerder koud. De smaak van de dille komt beter tot uiting als het koud wordt gegeten en de smaak van de feta is minder sterk.
Ingrediënten:
500gr courgettes (dat kwam bij mij neer op stipt 2 courgettes)
2 eieren (ik gebruikte er 4, omdat ik het anders te weinig vond om de courgettes te bedekken)
350 gr fetakaas (ik gebruikte maar 300gr)
2 à 3 eetlepels munt of dille (ik gebruikte dille)
Peper, zout, nootmuskaat
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de kapjes van de courgettes en snijd ze dan in redelijk dikke schijven.
Blancheer ze enkele minuten in kokend gezouten water. Niet te lang, ze moeten nog knapperig zijn.
Laat ze uitlekken in een zeef.
Prak ondertussen de fetakaas met een vork fijn.
Meng de kaas met de losgeklopte eieren, de munt of dille en voeg een beetje peper en nootmuskaat toe.
Zout is waarschijnlijk niet meer nodig aangezien de fetakaas heel zout is.
Zout is waarschijnlijk niet meer nodig aangezien de fetakaas heel zout is.
Vet een ondiepe ovenschaal in.
Schik de uitgelekte courgetteschijven naast elkaar in de schaal.
Giet er het kaas-ei-mengsel over.
Zet ongeveer 30 minuten in de oven, tot de gratin lichtbruin kleurt.
Lekker warm, maar zoals ik zei, persoonlijk vind ik het nog lekkerder koud. Smakelijk!
Lekker warm, maar zoals ik zei, persoonlijk vind ik het nog lekkerder koud. Smakelijk!
Ja, je moet goed de recepten lezen. Het is een geweldig boek met heerlijke recepten. Jammer dat er geen foto's van de gerechten in staan. Ik heb de oude druk en er al een paar dingen uitgemaakt.
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
Hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenHet boek stond al een tijdje op mijn verlanglijstje maar ik twijfelde nog... het was jouw kip met dadels enkele weken geleden die me over de streep heeft getrokken :-)!
Groetjes
Marian
Hallo Marian,
BeantwoordenVerwijderenLeuk om even in jouw "keuken" te neuzen! Dit recept spreekt me erg aan en ik ga het ook zeker proberen.
Groetjes van Gonny
Helaas lukt het niet om met mijn account te reageren, vandaar dan maar even als anoniem.
Dank je wel voor je reactie Gonny, leuk je hier te zien! Hou me op de hoogte als je het hebt uitgeprobeerd!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes
Marian