vrijdag 13 januari 2012

Roemeense kip met kweeperen (pui cu gutui)

Dit is een Roemeens recept, pui cu gutui,  waar ik al een tijdje geleden mijn oog op had laten vallen. Toen ik zondag ineens 2 mooie geurige kweeperen in huis had, besloot ik meteen dit kipgerecht uit te proberen.

Kweeperen worden in Roemenië veel meer gegeten dan hier, je kan ze daar trouwens ook rauw eten... ze hebben daar niet de wrange smaak die ze hier hebben.

Ik wist niet wat ik moest verwachten van het resultaat, maar ik vond het uiteindelijk erg lekker. Dit gerecht is vooral lekker als je van de combinatie zoet-hartig houdt.

Mijn kinderen vonden die rare kweeperen maar niks... en kozen resuluut voor gewone appelmoes. Ze wisten niet wat ze misten!


Ingrediënten:

4 kippenbouten
2 kweeperen
100 ml droge witte wijn
250 ml kippenbouillon
1 ajuin, gesnipperd
1 eetlepel bloem
enkele eetlepels olie
peper, zout


Werkwijze:

Verhit een deel van de olie in de pan.
Bestrooi de kippenbouten met zout en peper.
Braad de kippenbouten aan, tot ze rondom bruin zijn en haal ze uit de pan.
Hou ze warm op een bord.

Voeg wat olie toe en verwarm.
Schrob de kweeperen schoon en snij ze in dunne schijfjes.
Snijd het klokhuis eruit, maar laat de schil eraan.

Bak de schijfjes kweepeer in enkele minuten aan 2 kanten tot ze goudbruin zijn.
(Werk snel want kweepeer verkleurt meteen. Als je de stukjes kweepeer in verschillende delen moet bakken, wacht dan met de tweede kweepeer aan te snijden tot je terug plaats in je pan hebt.)
De schijfjes kweepeer zullen door ze in hete olie te bakken een beetje caramelizeren, door de suiker die in de kweeperen zit.
Haal de kweeperen uit de pan en hou ze warm op een bord.

Voeg de gesnipperde ajuin toe en bak hem tot hij glazig is.
Voeg de bloem toe en bak die al roerend een minuut mee.
Voeg de wijn toe en laat even inkoken.
Voeg de kippenbouillon toe.

Voeg nu ook de kippenbouten en de kweeperen toe.
Laat 30 à 40 minuten afgedekt sudderen, tot de kip gaar is.

Ondertussen is de smaak van de kweeperen in de saus getrokken. Je kan eventueel een beetje suiker toevoegen als je het wat zoeter wilt, ik heb dat niet gedaan.
Ik heb wel een half lepeltje gemberpoeder en een half lepeltje kaneelpoeder toegevoegd, voor de smaak, hoewel dit natuurlijk niet meer zo Roemeens is :-).

14 opmerkingen:

  1. dit lijkt mij heerlijk :-)
    thanks om dit te delen! Moet ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Hou me op de hoogte als je het probeert!
      Groetjes
      Marian

      Verwijderen
  2. Hallo Marian,
    Je hebt heel veel verschillende soorten kweeperen, hier een link naar een site met heel veel informatie over de kweepeer: http://www.kweepeer.nl/
    Waarschijnlijk hadden jullie in Roemenië een soort die je wel rauw kunt eten, maar ik geloof dat de meeste soorten rauw erg wrang smaken.
    Leuk recept, ze zijn ook erg lekker als je ze stooft en dan als dessert. Sommige soorten worden ook heel mooi oranje van kleur na het koken.
    Fijn weekend, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,
      Bedankt voor de site, ik heb er ineens mijn eigen recept aangemeld ;-). Ik zag dat jouw recept van Claudia Roden er ook al bijstond, leuk!
      Ik heb er al eens kweeperencrumble mee gemaakt, dat was toen ook heel lekker... Kweeperen zijn eigenlijk erg onderschat, vind ik!
      Groetjes en fijn weekend gewenst,
      Marian

      Verwijderen
  3. Ik moest wel lachen om 'ineens kweeperen in huis'. Ik heb ze laatst bij de groothandel gezien, maar natuurlijk niet meegenomen. Dom, dom, dom.
    Dit jaar (wanneer ze weer rijp zijn) ga ik op de site van Kweeperen kijken of ik er een paar kan scoren. Hou dit recept in mijn achterhoofd.
    :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hihi, het was echt 'ineens' hoor... mijn man was naar de markt geweest en had kweeperen bij... daarmee :-).
    Je vindt ze nu nog op de markt, hoewel ik wel denk dat het seizoen niet meer zo lang zal duren...
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Reacties
    1. Thank you Asmita for your visit! (It's chicken with quinces)

      Verwijderen
  6. ziet er lekker uit! wanneer mag ik komen eten :)?

    je zusje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk, leuk, leuk... ik zag je recept staan op Kweepeer.nl !
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,
      Je hebt het nog gezien voor mij! Leuk :-).
      Ik vind het wel leuk dat mijn recept erbij staat, vind het ook wel heel tof zo'n site vol kweepeerrecepten!
      Groetjes
      Marian

      Verwijderen
  8. Imi place puiul cu gutui, nu am mai facut de mult timp... Multumesc pentru idee!!!

    BeantwoordenVerwijderen