zaterdag 24 maart 2012

Wortel-amandelcake (glutenvrij)

Dit is mijn allereerste wortelcake (de wortel-ananascakejes buiten beschouwing gelaten)  en het is er zeker eentje die ik nog regelmatig zal maken, want iedereen vond hem heel erg lekker.

Het recept voor deze "Venetiaanse worteltaart" komt uit Keuken van Nigella. Je smaakt de wortel niet echt, maar het resultaat is een zoete vochtige cake, met heel veel smaak!

Hij was nochtans bijna in de vuilnisbak beland. Ik had namelijk geen bakpapier meer en dus had ik de bakvorm gewoon ingevet met boter. Toen ik de cake (nogal overmoedig) omdraaide op een rooster, bleef de onderste helft in de vorm plakken en viel de bovenste helft in stukken uiteen. Uit pure boosheid en frustratie was ik al meteen onderweg naar de vuilnisbak... maar toen ik onderweg even stopte om te proeven (want hij rook zo lekker...), veranderde ik gelukkig van idee, en heb daarna geprobeerd de cake weer in elkaar te puzzelen... Dat lukte natuurlijk niet, maar elk afzonderlijk stukje was ook erg lekker!

Ingrediënten:

3 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
200 à 250 gr geraspte wortels (ik geef toe dat ik het raspen bij 180 gr al voor gezien hield....)
75 gele rozijnen
4 eetlepels rum (die had ik niet)
3 eieren, geklutst
150 gr fijne kristalsuiker
1,25 dl gewone olijfolie
1 theelepel vanille-extract
250 gr gemalen amandelen
1/2 theelepel nootmuskaat (ik gebruikte kaneel)
de fijngeraspte schil en het sap van een halve citroen

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed de bodem van een taartvorm met bakpapier (ik gebruikte een rechthoekige vorm van 20 op 30cm, maar een ronde taartvorm gaat natuurlijk ook).

Rasp de wortels. Leg ze op keukenpapier zodat het overtollige vocht erin trekt.

Doe de rozijnen in de rum en hou ze enkele minuten tegen de kook aan (ik sloeg deze stap over en gebruikte de rozijnen gewoon zonder rum).

Klop de olie en de suiker door elkaar tot een romig mengsel.
Voeg het vanille-extract en de eieren toe en klop goed.

Spatel er dan de amandelen, nootmuskaat, geraspte wortels, rozijnen, citroensap en citroenschil door.
Doe het mengsel in de taartvorm en strijk het glad.
Verdeel de pijnboompitten erover.

Zet de cake 30 à 40 minuten in de oven, tot een prikker er min of meer proper uitkomt (het mag nog een beetje plakken).

Haal de taart uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen. Haal hem dan uit de vorm (hier ging het mis bij mij :-)).

Snijd in stukjes en serveer.

12 opmerkingen:

  1. Weer heel anders dan mijn recept, maar vast ook erg lekker. Apart met die pijnboompitten!
    Fijn weekend, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O jee, dat is wel erg sneu als je baksel in stukken uiteen valt! Zo zie je maar weer, een goede voorbereiding is het halve werk. Lekker hè, wortelcake.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nell, ja, het was frustrerend, maar ja... ben toch blij dat ik hem niet heb weggegooid :-).
      Groetjes
      Marian

      Verwijderen
  3. I LOVE carrot cakes- and sometimes when I have fresh pineapple, I would add them into the batter. This looks great Marian! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you Yudith! You're right, I think it must be perfect with fresh pineapple added to it!

      Verwijderen
  4. Oooh, daarom heb ik altijd 3 rollen bakpapier op voorraad. Ik krijg echt last van afkickverschijnselen als ik de laatste rol openmaak. Lijk wel een junk!
    Ach, en de cake kan toch niet heel naar binnen.
    ;)
    Ik vind de recepten van Nigella ook altijd erg goed, maar als ik haar zie, dan lopen de rillingen over mijn rug. Dat gekreun en gesteun... Yuck.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Es... goed idee om volgende keer maar ineens enkele rollen bakpapier te kopen, want ik zit regelmatig ineens zonder en ontdek het meestal pas als ik al bezig ben met bakken :-).

      Ik hou wel van Nigella ... ze overdrijft soms wel een beetje :-)!

      Verwijderen
  5. Hoeveel eieren moeten erin? In je ingredientenlijst staan geen eieren, maar in je werkwijze wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Linda,
      Oei, bedankt om het me te laten weten, ik heb het aangepast in de ingrediëntenlijst.
      Er moeten 3 eieren in.
      Groetjes,
      Marian

      Verwijderen
  6. We love carrot cake as well - looks very nice! Way to go, Marian! :)

    BeantwoordenVerwijderen