woensdag 13 juni 2012

Roemeense kip met geroosterde auberginesaus

Vorig weekend was ik nog eens aan't bladeren door mijn Roemeense kookboek (Bucatele noastre van Horia Varlan) en kwam ik dit lekkere recept tegen: mancare de gaina cu vinete fripte. Het sprak me meteen aan. In de eerste plaats omdat ik nog 2 aubergines in mijn ijskast had liggen die ik wou verwerken, maar ook omdat deze saus me erg interessant leek.

Ik was erg tevreden over het resultaat; de geroosterde aubergine, samen met de paprika's, geven de saus een bijzondere en lekkere smaak! Mijn man vond dit gerecht geweldig (het komt niet voor niets uit een Roemeens kookboek :-)), dus het zal ongetwijfeld nog regelmatig op onze menu komen te staan.

Ingrediënten:

1  kip, in stukken (ik gebruikte ongeveer een kg kippenpootjes)
2 aubergines
1 blik tomaten in stukjes
2 rode paprika's (ik gebruikte zoete rode puntpaprika's), in stukjes
4-5 teentjes look, gesnipperd
1 ajuin, gesnipperd
 zonnebloemolie
1/2 theelepel rozemarijn, gehakt
1 theelepel thijm, gehakt
1/2 theelepel zoet paprikapoeder
een mespuntje kaneel
een mespuntje nootmuskaat
zout en peper, naar smaak

Werkwijze:


Rooster de aubergines op een grillpan op een hoog vuur of onder een hete grill in de oven. Rooster ze ongeveer een uur, keer ze af en toe om. Ze zijn klaar als het vel helemaal zwart en verschrompeld is, de aubergines zacht aanvoelen en in elkaar zakken als je erop drukt.

Laat de aubergines een beetje afkoelen.
Snijd het bovenste kapje eraf en breek de aubergines open.
Schraap met een lepel het vruchtvlees eruit en doe het in een zeef.
Laat het vruchtvlees op zijn minst een half uur uitlekken. Zo loopt het overtollige vocht weg, dat een bittere smaak heeft. 
Pureer het vruchtvlees met een mixer.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng 3 eetlepels olie met de kruiden en bestrijk de kip ermee. 
Doe de kip in een ovenschotel en zet ze afgedekt met aluminiumfolie in de oven tot ze gaar is.

Maak ondertussen de saus:
Pureer de paprika's in een keukenmachine.
Verhit een beetje olie in een pan.
Voeg de gesnipperde ajuin toe en bak hem tot hij glazig is.
Voeg dan ook de look toe en daarna de paprika.
Voeg de tomaten toe en laat op een laag vuurtje 10 minuten sudderen.
Voeg dan ook de aubergines toe en voeg zout en peper toe naar smaak. Laat nog even doorkoken.

Als de kip gaar is, voeg je de saus toe in de ovenschotel.
Zet de schotel nog een tiental minuten onafgedekt in de oven.

Serveer met aardappelpuree of met rijst. Of met brood, op zijn Roemeens!


9 opmerkingen:

  1. Het is heel lekker geweest, dank u schat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah dat kan ik eens maken in mijn braadzakken die ik heb gekocht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hou me op de hoogte, als je het eens maakt :-)!
      Groetjes,
      Marian

      Verwijderen
  3. Het ziet er lekker uit, ik krijg meteen zin in kip!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Caroline! Fijn weekend gewenst!
      Groetjes
      Marian

      Verwijderen
  4. This looks like my ideal dish Marian, it has the veggies, chicken, and a lovely sauce to go with it. Beautiful!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Marian,

    Heb jij een mailadres waarop je te bereiken bent?

    BeantwoordenVerwijderen