vrijdag 23 december 2011

Courgettetaart met feta en chorizo

Soms kook je voor het eerst iets waarvan je meteen weet dat je het nog  regelmatig gaat maken. Zo ook met deze hartige taart, die bij het hele gezin (oudste dochter uitgezonderd, maar die zit momenteel in een fase waarin ze niks eet wat ze niet meteen herkent) heel erg in de smaak viel.

Het recept voor deze lekkere courgettetaart komt van Caroline's blog. Toen ik deze taart enkele weken geleden op de blog van Caroline zag verschijnen, wou ik hem meteen maken, zo lekker leek het me. En mijn verwachtingen werden (zoals altijd met Caroline's recepten) helemaal ingelost want hij was in één woord verrukkelijk! Dank je wel Caroline voor dit heerlijke recept!

Ik voegde wat chorizo toe om de vleeseters hier thuis gelukkig te houden, en die ging perfect samen met de courgette en de feta.

Ingrediënten:

3 courgettes, kapjes eraf en geraspt
150 gr parmezaanse kaas, geraspt
200 gr fetakaas, verbrokkeld
5 eieren
125ml olijfolie
150 gr zelfrijzende bloem
6 schijfjes chorizo
12 kerstomaatjes
een potje verse bieslook, gehakt
een potje verse basilicum, fijngehakt (of dille, peterselie, etc)
zout en peper, naar smaak

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een bakvorm van 20 op 30 cm met bakpapier.

Rasp de courgettes en laat ze uitlekken in een zeef. Zet er een bord op en druk het bord goed aan, zodat het vocht eruit kan lopen. Verbazingwekkend hoeveel vocht er uit courgettes komen!

Kluts de eieren in een kom.
Voeg de olie toe en meng.
Voeg ook de kruiden toe en meng.

Doe de uitgelekte en goed uitgedrukte courgette bij het eimengsel en meng.
Voeg de geraspte parmezaanse kaas en de verbrokkelde feta erbij en meng.
Voeg ook de stukjes chorizo toe en meng.
Voeg wat peper en eventueel wat zout ( maar wees voorzichtig want de feta en parmezaanse kaas bevatten al veel zout) toe en meng.
Voeg de bloem toe en spatel het eronder.

Giet het mengsel in de vorm en strijk het glad met de achterkant van een lepel.
Halveer de kerstomaatjes en verdeel ze over de taart.

Bak ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven (bij mij was het in 40 minuten klaar), tot een prikker er proper uitkomt.

Laat even afkoelen in de vorm en til de taart dan voorzichtig op een rooster en laat verder afkoelen.

Ik vond de taart warm het lekkerst, maar op kamertemperatuur is hij minstens even lekker. Hij wordt steviger van textuur door af te koelen.

4 opmerkingen:

  1. Hij ziet er super uit en bedankt voor de link.
    Fijne feestdagen, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er inderdaad fantastisch lekker uit! Misschien wel een leuk idee als aperitiefhapje ook, in kleine vierkantjes gesneden... Fijn eindejaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik maak deze in ieder geval met oudjaar. Hij lijkt me ook bijzonder lekker. Leuk zeg, dat Caroline's recepten ons zo inspireren.
    Hele fijne en gezellige dagen gewenst, Marian. En hopelijk een gezond en culinair 2012!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel, dames, voor jullie reacties!

    Ik had ook gedacht om hem als aperitiefhapje te houden voor de feestdagen, maar ik wou hem eens op voorhand uitproberen.... Ik denk dat hij er heel geschikt voor is, koud, zodat de textuur goed stevig is

    Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen en een heel gelukkig 2012!
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen