zaterdag 9 juli 2011

Chocoladecake met roze-spekjes-glazuur

Deze verrukkelijke cake maakte ik voor de 6e verjaardag van mijn dochter Anaïs. Ze vond hem prachtig. Niet alleen was hij roos, haar lievelingskleur, maar bovendien was hij geglazuurd met één van haar lievelingssnoepjes. Een perfecte combinatie!

Het recept vond ik op Yummy in my Tummy! Een erg leuke site, met heel veel verschillende soorten doenbare en originele recepten, een echte aanrader!








Ik paste de hoeveelheden aan voor een gewone springvorm (23cm). Het originele recept vinden jullie hier: Chocolade-marshmallowtaart

Ingredienten:

Voor de cake:

340gr zelfrijzende bloem, gezeefd
45 gr cacaopoeder
300gr kristalsuiker
150gr roomboter
150gr pure chocolade, in stukjes
3 eieren
1,5 dl kokend water
300 gr gezoete gecondenseerde melk

Voor de glazuur:
150gr witte en roze spekjes
45 gr poedersuiker
3 eetlepels heet water

Werkwijze:

De cake:

Verwarm de oven voor op 180graden.
Bekleed de springvorm met bakpapier.
Meng de bloem, het cacaopoeder en een mespuntje zout in een kom.
Doe de suiker, boter, gecondenseerde melk, water en chocolade in een stoofpot en laat alles smelten op een laag vuur, terwijl je regelmatig roert met een houten lepel.
Kluts de eieren, terwijl het chocolademengsel een beetje afkoelt.
Meng het chocolademengsel met het bloem-cacaomengsel en roer alles door elkaar met een houten lepel.
Voeg de eieren toe en roer opnieuw.
Giet het beslag in de vorm en zet deze ongeveer 40 à 45 minuten in de oven.  De test met de prikker zal niet helemaal kloppen aangezien het een vochtige cake is en er nog een beetje mag blijven plakken aan de prikker.

Laat de taart goed afkoelen op een rooster voor je er de glazuur op doet.

Glazuur:

Doe de spekjes in een kom en zet die 50 seconden in de microgolf oven zodat ze zacht worden.
Meng ze snel tot 1 geheel.
Voeg de gezeefde poedersuiker toe terwijl je blijft roeren, het mengsel wordt nu droger.
Voeg het water toe, lepel per lepel, en roer tot je een goed smeerbare dikte hebt bereikt.
Smeer het glazuur over de taart met een lepel en laat het hard worden.

Goeie tip van Yummy in my Tummy! : zet de cake met glazuur niet in de ijskast want dan wordt het glazuur korrelig.

Door de plakkerige glazuur is de taart wel moeilijk te snijden, de glazuur blijft aan het mes plakken. Maar dat maakt de smaak niet minder lekker! De cake zelf is zacht en vochtig van textuur en de glazuur is erg lekker, als je van spekjes houdt!
Het is bovendien een erg leuke taart om te maken, de roze glazuur maakt het speciaal.

5 opmerkingen:

  1. Hé wat leuk! Je taart ziet er prachtig uit, leuk met die bloemetjes! En nog gefeliciteerd met de verjaardag van je dochter :). Ik heb je blog in mijn favorieten gezet. Veel groeten, Lisa

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hej Lisa, dank je wel voor je reactie, je bent de eerste :-). Leuk je hier te zien!
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk dat dit wel wat voor mij is. Mjammie!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Niet te zien op de foto, maar de chocoladecake eronder was trouwens ook verrukkelijk!! Zelfs al lijkt de glazuur je teveel werk, de chocoladecake op zich is al de moeite om hem eens te maken, donker, smeuiig en een volle chocoladesmaak, mmmmmm

    groetjes Isabel

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je wel zussie! Ja, de cake inderdaad op zich is al de moeite, die hebben we al enkele keren gemaakt he, elke keer met succes, ook bij de kleine mondjes :-).

    BeantwoordenVerwijderen