zaterdag 29 oktober 2011

Chocolade-Caramel-Pecan-Kokos-Plaatkoek

Dit is het soort koek waarvoor je stiekem terug naar de ijskast gaat om nog een stukje te nemen…
Een koekjesbodem bedekt met kokos, chocoladestukjes, pecannoten en caramel en daar bovenop nog een chocoladelaag… onweerstaanbaar!
Het recept komt (iets aangepast) uit  Eenvoudig heerlijk koken van Ron Kalenuik en de titel van het recept is eigenlijk ‘Schildpaddencarrés”. Waar die titel vandaan komt weet ik niet, maar het resultaat van dit recept is in elk geval echt de moeite, ik ga deze koek zonder twijfel nog vaak maken.

Ingrediënten (voor een rechthoekige bakvorm van 20 op 30 cm):
100 gr koekjes, verkruimeld (ik gebruikte speculaasjes)
100 gr roomboter, gesmolten
80 gr kokospoeder
200 gr chocolade stukjes
1 blikje gezoete gecondenseerde melk (400 gr)
100 gr pecannoten, in stukjes
200 gr melkchocolade, om de koek mee te bedekken
1 eetlepel boter of olie

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de koekjes in een plastieken zakje, sluit het zakje goed en klop ze met een deegrol tot kruimels (of gebruik de keukenrobot, maar dit is leuker).
Doe de kruimels in een kom. Smelt de boter en meng de boter goed met de koekkruimels.

Bedek de bakvorm met bakpapier.
Bedek de bodem met het koekjesmengsel en druk het goed aan met de achterkant van een lepel.


Strooi de kokos erover.
Strooi dan de chocolade stukjes er gelijkmatig
over.
Bedek dan alles met de gecondenseerde melk.
Strooi daarover de gehakte pecannoten.


Zet de vorm in de voorverwarmde oven, voor ongeveer  30 minuten. De gecondenseerde melk is dan
veranderd in caramel.

Laat afkoelen.

Smelt de melkchocolade au bain marie samen met de eetlepel olie/boter.
Schenk de gesmolten chocolade over de koek en laat afkoelen.
Snij in blokjes en serveer.

14 opmerkingen:

  1. Ideaal recept om uit te delen, als je tenminste zelf niet alles op hebt gegeten ;-) Wat makkelijk dat je die gecondenseerde melk er alleen maar over hoeft te gieten. Deze ga ik eens voor mijn collega's maken.
    Fijne zondag, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Caroline, ook een fijne zondag gewenst!
    Het is inderdaad een goed recept om uit te delen, maar het is moeilijk om er zelf af te blijven :-)

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De kombinatie is fabtastisch.Soft aromatisch crunchie.Yummy:)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor je reactie Dzoli, ze waren inderdaad echt de moeite :-)!
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit ziet er heerlijk uit. Ik ben dol op kokos, karamel en chocolade. Ik denk dat ik dit dus wel lekker zal vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit weekend een high-tea bij schoonzus. Ik ga dit meenemen, zeker weten. Dit moet zelfs mij, bakselbeet, lukken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bedankt Daisy, ik ben zeker dat je dit lekker zou vinden :-)!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Nell, ik zou het super vinden als je dit zou uitproberen! Hou me op de hoogte, maar er kan niks misgaan! :-)
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn exemplaar staat nu in de oven!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh, ik ben zo benieuwd, hopelijk vind je hem lekker!
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hij was héérlijk. Goed gelukt ook. Dacht in eerste instantie dat ik te weinig koekbodem had, maar dat was na het bakken toch niet. Machtig hapje wel. Oef!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Nell,
    Ik ben blij te horen dat hij gelukt was en dat je hem lekker vond, dat doet me echt plezier!
    Dat maakt het bijhouden van een blog helemaal de moeite waard :-).
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oh deze lijkt er inderdaad op! Die chocoladelaag aan het eind lijkt me ook erg lekker! Weer eentje om te proberen :). Veel groeten, Lisa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Lisa! Ik ga die van jullie ook wel eens proberen, die rozijnen lijken me er heel lekker in!

      Verwijderen