Dit was echt een superlekkere taart!
Ik gebruikte het recept voor 'Dadel-amandeltaart' uit de Bakbijbel, maar verving de dadels door verse vijgen. De smaak van de vijgen ging zo goed samen met de frangipane, het was om je vingers bij af te likken!
Ingrediënten (goed voor een ronde taartvorm van 30cm):
1 ronde bladerdeeg
5 verse vijgen
2 eieren
150 gr zachte roomboter, op kamertemperatuur
150gr poedersuiker
150 gr gemalen amandelen
1,5 eetlepel bloem
4 eetlepels kweeperengelei (of abrikozenconfituur zoals in het recept)
1 eetlepel water
(optioneel) 1 theelepel oranjebloesemwater (ik liet dit weg)
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de frangipane:
Mix de boter goed met de suiker tot ze romig is.
Voeg één voor één de eieren toe en mix goed.
Voeg de amandelen en de bloem toe en meng goed.
Rol de bladerdeeg uit in een taartvorm.
Prik gaatjes in de bodem met een vork.
Spreid de vulling gelijkmatig uit over de bodem.
Snijd de vijgen in plakjes en verdeel ze over de vulling.
Zet de taart in de oven.
Verlaag na 10 minuten de temperatuur tot 180 graden.
Laat nog ongeveer 20 minuten in de oven staan, tot de taart goudkleurig en gerezen is.
Laat afkoelen op een rooster.
Warm de kweeperengelei op gemengd met een lepel water.
Druk het door een zeef.
Bedek de taart met een borsteltje met de gelei tot ze mooi glanst.
Snij in stukken en serveer.
I have seen that cake with dates in the book, and didn't want to make them as dates are so sweet, but i do love the idea of using figs instead of dates. Delicious looking tart.
BeantwoordenVerwijderenHmmm, wat lekker Marian. Het is dat ik vandaag al wat gebakken heb, anders wist ik het wel. Maar ik zal het recept vast wel een andere keer maken.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend, Caroline
Thank you Finla for your reaction. It's indeed a very sweet pie so I think with dates it would be too sweet... But with figs it was delicious!
BeantwoordenVerwijderenBedankt Caroline! Ben benieuwd wat je gebakken hebt :-)
BeantwoordenVerwijderenGroetjes en jij ook fijn weekend!
Marian
Ziet er erg lekker uit, ben ook een fan van vijgen en kweeperen, leuke blog!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Eric!
VerwijderenLeuk dat je mijn blog bent komen bezoeken!
Groetjes,
Marian
Ben heel benieuwd. Heb zelf nog nooit een recept met vijgen geprobeerd, maar je hebt me overtuigd.
BeantwoordenVerwijderen