Het recept voor deze geurige Indische kipschotel komt uit De regionale keuken van India van Mridula Baljekar.
Het is een pracht van een kookboek, met veel achtergrondinformatie over de verschillende streken van India en hun culinaire gewoontes.
De recepten zijn duidelijk beschreven en bovendien goed uitvoerbaar, met vindbare ingrediënten. De foto's zijn om bij weg te dromen, ik heb het boek al zo vaak doorbladerd, gewoon om van de mooie foto's te kunnen genieten...
Enkele dagen geleden zocht ik in dit boek een kiprecept dat zacht van smaak was zodat de kleine mondjes ook mee konden eten. En dit recept voldeed volledig aan mijn verwachtingen, het was romig en vol smaak! Ik had zelfs alle ingrediënten in huis, zonder eerst nog inkopen te moeten gaan doen. Perfect om een saaie regenachtige herfstdag wat spannender te maken...
Ingrediënten:
675 gr kipfilet (1 dubbele kippenborst), in blokjes
50 gr blanke amandelen
2 uitgeperste knoflookteentjes
1 eetlepel geraspte gember
1 theelepel komijnpoeder
1,5 theelepel korianderpoeder
0,5 à 1 theelepel chilipoeder (ik gebruikte een klein halfje)
1 grote ajuin, gesnipperd
75 volle witte yoghurt
1 eetlepel maïzena
4 kruidnagels
4 groene kardemompeultjes
1 stukje kaneelstok van ongeveer 2,5 cm
1 eetlepel gesmolten boter
3 dl volle melk
1 klein potje saffraanpoeder
0,5 theelepel garam masala
zout
Werkwijze:
Kook 1,5 dl water en giet het over de amandelen. Laat ze zo 20 minuten staan.
Doe de kip, knoflook, gember, ajuin, komijn, koriander, chilipeper in een stoofpot en meng.
Meng de yoghurt met de maïzena en doe het erbij, meng.
Voeg de kruidnagels, kardemompeultjes en kaneel toe en meng.
Zet de stoofpot op een middelhoog vuur en roer tot het mengsel begint te koken. Zet het vuur laag, dek af en kook de kip tot ze gaar is (volgens het boek 20 à 25 minuten maar bij mij was dat sneller). Roer af en toe.
Neem het deksel van de pan en zet het vuur hoog. Laat koken tot het vocht is verdampt en er een dik beslagachtig mengsel ontstaat. Roer geregeld.
Voeg de boter toe en roerbak enkele minuten.
Pureer de amandelen samen met het weekwater met een staafmixer en voeg het toe. Los de saffraan op in de melk en voeg toe.
Voeg zout toe.
Roer en breng het opnieuw aan de kook. Laat 5-6 minuten onafgedekt zachtjes sudderen.
De amandelen zorgen ervoor dat de saus gebonden wordt.
Voeg de garam masala toe, meng goed en neem de pan van het vuur.
Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
Serveer met rijst of met naan.
(Ik at vandaag de overschot met spinaziepuree en dat ging ook heel goed :-) ).
Love curries well which is normal for me i guess and love this light creamy curry, indeed good it is mild too as young kids can enjoy the curry too.
BeantwoordenVerwijderenHi Finla, thank you for your comment! Yes, indeed, it's always a challenge to find a recipe that small children can eat too if you want something exotic! :-)
BeantwoordenVerwijderenHallo Marian,
BeantwoordenVerwijderenToen ik las: "Kip in saffraan-amandelsaus", dacht ik, aha ze heeft iets uit de "Joodse Keuken" gemaakt! Maar nee hoor. Maar het klinkt allemaal erg lekker en ik ga dit recept zeker ook eens proberen.
groetjes, Caroline
Kombinatie met saffran en amandel spreekt me wel aan.Proberen we;)
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Caroline! Maandag ga ik uit de Joodse Keuken koken :-).
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reactie Dzoli, laat me weten als je het geprobeerd hebt!
Groetjes
Marian
Hi Marian!
BeantwoordenVerwijderenKijk even op Kokerella! Ik heb je blog in mijn post gezet! ;-)
Groetjes uit Noorwegen!