dinsdag 4 oktober 2011

Kip op jagerswijze

Een makkelijk stoofpotje vol smaak!

Het recept is gebaseerd op het recept in mijn kookboek "Klassieke stoofschotels" van Anne Wilson en ik maak het regelmatig klaar.

Ingrediënten (voor 4 personen):

1 kip in stukken of 4 kippenpoten
olie om in te braden
200gr gerookte spekblokjes
1 ajuin, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst of in stukjes
1 paprika (een groene volgens het recept, maar ik nam een rode), in stukjes


150 gr champignons
1 wortel, in stukjes
enkele eetlepels bloem
250ml witte wijn
250ml kippenbouillon
1 eetlepel witte wijnazijn
1 blik tomaten in stukjes (of 4 tomaten zonder vel, gehakt)
2 eetlepels tomatenpuree
90gr zwarte olijven (die zitten er bij mij niet in)
peterselie
peper en zout

Werkwijze:

Verhit een braadpan met dikke bodem met een beetje olie erin.
Braad de kippenstukken aan tot ze bruin zijn (eventueel in porties) en neem ze uit de pan.
Verhit opnieuw een beetje olie als de pan te droog is.
Voeg de ajuin en de spekblokjes toe.
Bak de ajuin en de spekblokjes enkele minuten en voeg dan de look, wortel, champignons en paprika toe.
Roerbak enkele minuten.
Voeg dan enkele eetlepels bloem toe en roer goed.
Braad deze 1 minuut mee en roer ondertussen zodat het niet aanbakt.
Voeg wijn, azijn, tomatenstukjes en tomatenpuree toe.
Kook alles enkele minuten tot de saus licht is ingedikt.
Voeg de kippenbouillon toe en roer.
Voeg de kip terug toe.
Dek de pan af en stoof de kip op een laag vuurtje nog op zijn minst 1 uur, tot hij goed gaar is.
Roer de peterselie en de olijven erdoor.

Lekker met pasta, maar ook met aardappelpuree of met rijst.
Dit gerecht is, zoals met veel stoofpotjes, trouwens nog lekkerder de dag nadat het is klaargemaakt!

4 opmerkingen:

  1. Als ik het recept zo lees, moet het wel erg lekker zijn. Ik zal het ook eens proberen. Vind kip de laatste tijd erg lekker. Maar dan wel een lekkere scharrelkip van de poelier en niet van de supermarkt! (Vind jij dat ook?)
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Caroline, je hebt gelijk, er zit inderdaad veel verschil in kip....
    Maar dit recept is wel lekker, eens iets anders dan gewone bolognese saus bij pasta... :-)

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  3. My husband love this sauce with chicken. I have never added olives to this sauce, love the idea of olies in the sauce.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. HI FInla, thank you for your reaction! Yes, the olives sure combine well with the sauce but I didn't have them this time :-).

    BeantwoordenVerwijderen